"Uvek tražite račun, to nam je najveći izazov"

Ministar privrede Goran Knežević je izjavio da Srbija zbog sive ekonomije godišnje izgubi oko 300 miliona evra i pozvao građane da uvek traže fiskalni račun.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

11:05

Foto: Thinkstock

Knežević je na konferenciji "Siva ekonomija - Izazovi i rešenja", u organizaciji magazina Njuzvik, rekao da je siva ekonomija jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava naša privreda i najveća prepreka za snažnu privredu i podizanje konkurenotnosti.

“Kod nas je nivo sive ekonomije za pet odsto veći od proseka EU i oko 15 odsto u odnosu na zemlje centralne Evrope”, naveo je Knežević. Kako je rekao, u Srbiji zato svake godine gubimo nove škole, puteve i mostove.

“Vlada je odlučna u borbi protiv sive ekonomije i to je jedan od prioriteta, doneli smo Nacionalni program za smanjivanje sive ekonomije i akcioni plan”, istakao je Knežević dodajući da će se u naredne dve godine intenzivno raditi na suzbijanju sive ekonomije.

On je dodao da Nacionalni program za smanjivanje sive ekonomije predviđa efikasnije sankcionisanje onih koji se time bave, ali i podizanje svesti građana.

Siva ekonomija je, prema njegovim rečima, trn u oku našim preduzetnicima koji posluju legalno i najveha prepreka za unapređenje poslovnog ambijenta.

“Posebnu pažnju moramo posvetiti onima koji posluju legalno”, poručio je ministar i dodao da je u periodu od avgusta 2015. do juna ove godine zabeležen rast od 23 odsto novoregistrovanih firmi i smanjeno je odjavljivanje firmi u proseku za 15 odsto.

Takođe, naveo je, smanjen je rad na crno za pet odsto.

Ministar je poručio i da je borba sa sivom ekonomijom je signal za sve investitore.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da je borba protiv sive ekonomije strateški prioritet vlade i kompleksan problem na kome moraju raditi svi resori, finansijske i pravne institucije.

Ona je navela da novac koji država gubi bio bi dovoljan da svaka opština dobije novi dom zdravlja, za finansiranje plata vatrogasaca, policajaca, lekara, ali i da se rekonstruišu sve bolnice, specijane i opšte bolnice.

"Svi moramo učestvovati u borbi protiv sive ekonomije kako bi se dostigao planirani cilj da se do 2020. smanji njen udeo na oko 26 odsto”, rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je najvažniji postulat na tom putu poreski moral odnosno plaćanje poreza, prijavljivanje radnika i izdavanje fiskalnih računa.

Ministarka je navela da je Zakon o inspekcijskom nadzoru čija je primena počela u avgustu prošle godine već dana važne rezultate, pa je tako broj novoregistrovanih preduzetnika veći za 18,8 odsto u odnosu na period pre početka primene tog zakona.

Brnabić je istakla da je primetno i smanjenje odjavljivanja preduzetnika za 17,3 odsto, što kako je navela da manje prelaze u zonu sive ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

8 h

Podeli: