"Veliki deficit s Poljskom, moramo više izvoziti"

U Beogradu je održan Poslovni forum s više od 90 privrednika iz Srbije i Poljske, saopštila je Privredna komora Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.10.2016.

09:32

Foto: Thinkstock

Predsednici Privredne komore Poljske i Poljsko-balkanske privredne komore, Andrej Arendarski i Andrej Zarajčik, istakli su velike mogućnosti još čvršćih poljsko-srpskih privrednih veza i podršku poslovnih asocijacija unapređenju bilateralne saradnje i evrointegraciji Srbije.

Po podacima PKS, u Srbiji posluje 75 kompanija s poljskim kapitalom, među kojima 15 osnovanih u poslednje dve – tri godine.

Predsednik PKS Marko Čadež je naveo da je Poljska osmi spoljnotrgovinski partner Srbije, peti iz Evropske unije, i da je robna razmena Srbije i Poljske od 2003. porasla osam puta - na oko 940 miliona evra u 2015. godini, uz deficit Srbije od 430 miliona evra.

"Želja nam je da povećamo izvoz na poljsko tržište, da našu razmenu uravnotežimo i to na znatno višoj stepenici kroz aktivniju promociju i prisustvo na tržištu Poljske", dodao je Čadež.

Čadež je rekao da trgovinska razmena Srbija-Poljska može da premaši milijardu evra, a veliki potencijal je u kooperaciji, zajedničkim ulaganjima i nastupima na trećim tržištima.

Najveće mogučnosti za to imaju energetika, uključujući obnovljive izvore energije, rudarstvo, saobraćajna infrastruktura, automobilska i tekstilna industrija, elektrotehnika i elektronika, mašinska industrija, poljoprivreda, turizam i IT, rekao je Čadež.

Ukazao je na značaj iskustva Poljske u procesu tranzicije i evrointegracije, naročito u korišćenju fondova EU, posebno u poljoprivredno prehrambenom sektoru koji je veliki poljski izvoznik.

Čadež je podsetio da je poslovni forum Srbija-Poljska četvrti u protekle dve I po godine i da je na tim skupovima učestvovalo više od 200 kompanija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: