Bili treći u SFRJ, sad čekali Italijane decenijama

Posle više decenija, u opštinu Vrbas stigla je prva grinflid investicija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

09:37

Bili treći u SFRJ, sad čekali Italijane decenijama
Foto: Thinkstock

Italijanska kompanija „Manifatture Settentrionali” kupila je parcelu u Bloku 100, na kojoj će graditi nove pogone tekstilne industrije.

Ugovor o kupoprodaji potpisali su vlasnik italijanske kompanije Đovani Kavadini i predsednik opštine Vrbas Milan Glušac.

“Pregovori o investiciji trajali su nekoliko meseci. Uspeli smo da ubedimo italijansku kompaniju u to da smo upravo mi mesto gde treba da investiraju, iako su u konkurenciji bile i druge opštine. Reč je o poznatoj italijanskoj tekstilnoj kompaniji u kojoj će posao dobiti 70 radnika, što je za našu opštinu veoma značajno, a svi proizvodi će se izvoziti”, kaže on.

Prvi čovek vrbaske opštine ističe da je dolazak stranog investitora koji će obezbediti posao za 70 radnika posebno značajan ako se zna da je taj grad osamdesetih godina bio treći grad u bivšoj SFRJ po privrednoj snazi i aktivnosti.

“Međutim, tranzicija i sve ono što u čemu smo se našli doprinelo je tome da Vrbas privredno osiromaši. Od 2008. do 2012. godine opština je ostala bez 5.500 radnih mesta jer je veliki deo nekada jake industrije uništen ili privatizovan”, kaće on.

“To što su radnici ostali bez radnih mesta uticalo je na opštinski budžet jer se u njega sliva 100 miliona dinara manje na ime doprinosa, što se i te kako oseti. Dolaskom ovih prvih investitora – a očekujemo da ih u narednom periodu bude još – i otvaranjem novih radnih mesta, biće dobro svima pa i lokalnoj samoupravi”, objašnjava Glušac.

Sagovornik dodaje da lokalna samouprava čini sve što može da bi strani investitori, ali i domaći, prepoznali opštinu Vrbas kao mesto u koje treba ulagati. Nedavno je od Ministarstva finansija tražio i da se ponovo razmotri odluka o razvijenosti opština jer je po njoj Vrbas svrstan u razvijene lokalne samouprava, što nakon svih tranzicionih gubitaka nije.

“To što smo svrstani u razvijene lokalne samouprave onemogućava nam da u većem procentu konkurišemo za subvencije i druga sredstva koja pripadaju opštinama niže razvijenosti. Borimo se kako znamo i umemo, a prednjačimo u izrađenim i odobrenim projektima, i raznim sertifikatima koje dobijamo do konkretnih poslova. Sertifikacijom opštine uspeli smo da garantujemo investitorima da im se isplati da ulažu u Vrbas, da za to postoje svi uslovi i da nema neizvesnosti niti razloga da odu iz njega”, objašnjava Glušac.

Vrbas, dodaje, mnogo radi na projektima kojima aplicira kod Republičke i Pokrajinske vlade, koje uvažavaju specifičnosti te lokalne samouprave i čine sve da građanima život bude kvalitetniji.

“Imamo dobru saradnju s državom i Pokrajinom, i to rezultira dobijanjem određenih para. Preko Kancelarije za energetsku efikasnost dobili smo 1,6 miliona švajcarskih franaka za optimizaciju javnih objekata, od Pokrajinske vlade smo za kanalizacionu mrežu dobili 50 miliona dinara i negde oko 40 miliona dinara od Kancelarije za javna ulaganja Republike za sanaciju i adaptaciju škole „Petar Petrović Njegoš“. Ta informacija nam je stigla . Ambasada Turske, s kojom opština ima dobru saradnju, finansira projekat izgrališta za decu s 8,5 miliona dinara. Ništa od toga ne bismo dobili da nismo imali dobre projekte i podršku obeju vlada”, kaže Glušac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: