Šansa: Hrvatska traži srpske molere, armirače...

Srpska građevinska preduzeća nekada su bila angažovana na gradilištima u mnogim državama, a slično je bilo i s građevinskim preduzećima iz bivše Jugoslavije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

09:44

Šansa: Hrvatska traži srpske molere, armirače...
(Foto: Thinkstock.com)

Međutim, to vreme je sada daleko iza nas, mnogih, nekad jakih građeviskih firmi više nema pa je za prihvatanje i izvođenje nekog posla veoma često limitirajući faktor nedostatak radnika određenih građevinskih struka.

Tako je ovih dana, baš zbog nedostatka građevinskih radnika, pre svega armirača, montera suve gradnje, molera, keramičara... iz Hrvatske privredne komore, Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo, Privrednoj komori Srbije upućen dopis za uspostavljanje saradnje sa srpskim građevinskim firmama. Dopis je iz PKS-a potom, kako kaže savetnik generalnog menadžera za građevinarstvo u PKS-u Viktor Kobjerski, prosleđen u regionalne privredne komere da bi se kontaktiralo s građevinskim firmama.

“Prošle godine potpisan je sporazum o saradnji u oblasti građevinarstva između privrednih komora bivših jugoslovenskih republika – Gospordarske komore Bosne i Hercegovine, Spoljnotrgovnske komore BiH, Privredne komore Crne Gore, HGK – Sektor za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo, Stopanske komore Makedonije, Privredne komore Republike Srpske, Udruženja za građevinarstvo, Gospodarske zbornice Slovenije i PKS-a “, kaže Kobjerski.

Njime je previđena saradnja u oblasti građavinarstva da bi se, ukoliko se ugovori neki veći posao na tim ili trećim tržištima, moglo nastupiti zajednički.

Po njegovim rečima, saradnja PKS-a i HGK-a u oblasti građevinarstva je izuzetno dobra, a dopis HGK-a, kojem se obratilo preduzeće „Kamgrad” kojem nedostaju građevinski radnici, prva je veća potražnja za saradnju sa srpskim građevinskim preduzećima.

“Dopisa HGK-a o potrebama firme „Kamgrad” prosledili smo svim regionalnim komorama, koje će obavestiti preduzeća iz oblasti građevinarstva u svojim sredinama. Za sada se još ne može reći da li će saradnja biti uspostvljena, kada i u kojem obimu, ali će svakako o toj mogućnosti biti obaveštena preduzeća iz te branše”, kaže Kobjerski.

On napominje da komore i postoje da bi se povezali privrednici i omogućilo uspostvaljanje poslovne saradnje, da je dobro poznato da na tržištu bivše Jugoslavije u oblasti građevinarstva nema dovoljno posla te da je za posao na drugim tržištima zajednički nastup najbolje rešenje.

“Sporazumom koji su potpisali predstavnici komora država bivše Jugoslavije predviđeno je da sve firme rade pod jednakim uslovima i da niko ne bude oštećen, bez obzira na to iz koje zemlje je nosilac posla”, kaže Kobjerski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: