Deficit budžeta Srbije 3,9 mlrd RSD

Budžet Srbije u junu je imao suficit od 7,4 milijardi dinara, dok je deficit budžeta u prvoj polovini godine iznosio 3,9 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

16:05

Deficit budžeta Srbije 3,9 mlrd RSD
(Foto: Thinkstock.com)

Kako se navodi, deficit budžeta u prvih šest meseci, uključujući i projektne zajmove, iznosio je 15,4 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu od januara do juna 2016. godine za 4,6 milijardi dinara, u odnosu na isti period prethodne godine.

U junu ove godine su prihodi budžet iznosili 94,6 milijardi dinara, a rashodi su bili 87,2 milijardi dinara. Poreski prihodi su iznosili 85,1 milijardi dinara.

"U junu se uplaćuje porez na dobit pravnih lica prema godišnjem obračunu tako da je prihod u ovom mesecu znatno viši u odnosu na ostale mesece. Naplaćeni prihod u junu ukazuje da će ovogodišnji iznos poreza na dobit premašiti planirani budžetski iznos", navodi Ministarstvo finansija.

Po osnovu PDV-a u junu je naplaćeno 33,7 milijardi dinara, dok je od akciza prikupljeno je 25,2 milijardi dinara.

"U julu se utvrđuju novi iznosi akciza na duvanske proizvode što je rezultiralo povećanim uvozom i proizvodnjom u prethodnom periodu i većim prilivom akciza po ovom osnovu", navodi se u saopštenju.

Prihod po osnovu poreza na dohodak je nešto viši u odnosu na prethodne mesece zbog početka uplata godišnjeg poreza na dohodak. Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 8,4 milijardi dinara, a po osnovu donacija uplaćeno je 1,2 milijardi dinara. Najveće stavke na rashodnoj strani su bili rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO), tako da je na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u prvih šest meseci je zabeležen deficit u iznosu od 18,2 milijardi dinara, dok je programom sa MMF predviđen deficit od 78,3 milijardi dinara. U junu je ostvaren budžetski suficit u iznosu od 6,4 milijardi dinara. Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, u najvećoj meri se finansiraju iz kredita pa je njihov ukupan deficit na kraju juna iznosio 10 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: