"Ostaje dogovor, pruga do BUD za dve i po godine"

Komercijalni ugovor za gradnju pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju verovatno će biti potpisan tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga ili u avgustu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2016.

13:12

Foto: Tanjug, ilustracija

Ministarka Zorana Mihajlović je na pitanje novinara, posle sastanka sa Misijom MMF-a u Srbiji, rekla da će biti ispoštovan najavljeni rok za modernizaciju pruge Beograd - Budimpešta i da će ona biti gotova za dve do dve i po godine.

Ona je dodala da će se finansirati delom iz ruskog kredita i najverovatnije delom iz kineskog kredita.

Srbija je sa Kinom krajem 2015. potpisala okvirni ugovor za gradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte kroz našu zemlju.

“Radovi će se videti već u septembru kad bude završen deo konačne dokumantacije i možemo reći da će pruga biti gotova u decembru 2018. godine”, kazala je Mihajlović dodajući da ta pruga ne zavisi samo od Srbije.

Ona je podsetila da su Srbija, Mađarska i Kina do sada potpisale okvirne ugovore.

“Sada sa Kinom razgovaramo o komercijalnom ugovoru, koji ćemo videti da li će biti potisan sada ili za oko mesec dana, a koji vuče i deo koji se odnosi na izvore finansiranja. Srbija svakako modernizaciju radimo kroz ruski kredit i to ide svojim tokom”, navela je Mihajlović.

Ona kaže da Srbija poštuje rokove i za projektno tehničku dokumentaciju i da će biti gotova za jednu deonicu u avgustu. “Na stolu su razgovori o finansiranju modernizacija pruge… Ako se dogovorimo sa Kinezima očekujemo potpisivanje sada ili u avgustu”, navela je Mihajlović.

Ona je dodala da će se razgovarati i o modernizaciji pruge od Beograda do Niša. Ruskim kreditom je predviđeno finansiranje pruge Stara Pazova - Novi Sad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

4 h

Podeli: