"Inspekcije u Juri uvek kažu - sve je u redu"

Sve odredbe ugovora o radu koji zaposleni u Juru potpiše strogo su poverljivi, piše list Danas na osnovu uvida u taj dokument.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

14:20

Foto: B92 screenshot

Zaposleni je dužan da smatra sve informacije u vezi sa sadržajem Ugovora o radu kao strogo poverljive i ne sme ni jednu informaciju iz njega prosledi bilo kome, navodi se između ostalog u ugovoru o radu između radnika i poslovodstva Jure, u koji je Danas imao uvid.

Kako navodi izvor lista, takvi ugovori su "tipski i za ostale zaposlene" u toj južnokorejskoj kompaniji, koja ima pogone u Rači, Leskovcu i Nišu. Ovakva ugovorna obaveza, uz detaljno nabrajanja i drugih podataka koji predstavljaju "strogo poverljive" i "poverljive" informacije ili "poslovnu tajnu", mogle bi biti jedan od razloga zbog kojeg radnici, pa i bivši radnici ove južnokorejske kompanije izbegavaju da javno govore o navodnom šikanoznom odnosu prema njima, kao i kršenju njihovih prava, među kojima i prava na sindikalno organizovanje, piše list.

U ugovorima o radu Jura prilično precizno definiše prava i obaveze zaposlenih, a ne pominje pravo na sindikalno organizovanje.

Regionalni poverenik UGS Nezavisnost u Nišu Bratislav Cenić kaže da je "neshvatljivo" da kolektivni ugovori ili ugovori o radu budu "tajni dokumenti" o kojima ne sme da se govori. On navodi da slični slučajevi postoje i u nekim privatnim firmama u Srbiji, u kojima "zaposleni zaključuju dva ugovora, a potpisuju samo onaj koji je gori po njih, i u kojima se nalazi ili može naći i ovakva odredba".

Problem je što političari, kao i inspekcije rada i ostali državni organi, više štite ovakve investitore, posebno one strane, nego što su spremni da "stanu iza svojih ljudi".

“Dobijali smo žalbe radnika Jure, ali su svi oni bili u strahu od gubitka posla i dodatne šikane, te su želeli da ostanu N. N. lica, te nam je prostor za reagovanje bio jako sužen. Odlazili smo do inspekcija rada u Leskovcu i Nišu, koje su, kako nam je saopštavano, više puta kontrolisale situaciju u Juri i uvek utvrđivale da je "sve u redu"”, kaže Cenić.

“LJudi su nam se najčešće žalili na uslove rada, koji su u toj meri loši da im se, kako su kazali, ne obezbeđuju ni adekvatne maske da se zaštite od štetnih materija ili stolice pored pokretne trake. Žale se i na zabranu sindikalnog organizovanja i drugu vrstu pritisaka, pa i mobinga. Više puta smo pokušavali da uđemo u Juru, kako bi formirali sindikat, ali nismo uspeli ni da stignemo do poslovodstva, koje uglavnom čine Korejci, jer nas je u tome sprečavao menadžment, u kojem su "naši ljudi"”, rekao je Cenić za Danas.

Prema Zakonu o tajnosti podataka, inače, "strogo poverljiva informacija" predstavlja tajni podatak od od skoro najvećeg stepena tajnosti, pošto je od nje poverljivija jedino "državna tajna". Manji stepen tajnosti imaju "poverljive" i "interne" informacije.

Ugovori o radu, po pozitivnom zakonodavstvu, ne bi trebalo da budu ni poslovna tajna. Isprave i podaci koji se smatraju ili mogu smatrati poslovnom tajnom su uglavnom tehničko-tehnološki projekti, istraživanja, pronalasci, patenti i licence, programi poslovne politike, te podaci o proizvodnji, sirovinama, robi, zalihama, cenama, tržištu, plaćanjima, finansijskom stanju ili zaradama zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

9 h

Podeli: