EPS odgovara Savetu: Nismo povećali plate

EPS je negirao tvrdnje Fiskalnog saveta navodeći da u preduzeću nije bilo povećanja plata i da je EPS 2015. godinu završio sa profitom od 2,5 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 02.03.2016.

17:07

EPS odgovara Savetu: Nismo povećali plate
(Foto: Thinkstock.com)

EPS je u saopštenju reagujući na tvrdnje Fiskalnog saveta iznete na konferenciji za novinare naveo da nema razloga za strepnju od prelivanja tereta na budžet, jer EPS grupa pozitivno posluje i u stanju je da samostalno servisira svoje obaveze.

Fiskalni savet je ranije danas upozorio da se reforma EPS-a ne sprovodi, da su najveći problemi prevelik broj zaposlenih i velike plate, koje su, umesto da budu smanjene, po svemu sudeći u 2015. još i povećane, kao i da to preduzeće ima dug od oko milijardu evra.

EPS je u saopštenju ukazao da zarade nisu povećavane u 2015. godini u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, kao i da je preduzeće pozitivno poslovao, da procenjeni profit iznosi 2,5 milijarde dinara, a na osnovu poreza, doprinosa i taksi u budžet uplatilo 65 milijardi dinara, što čini sedam odsto budžeta Republike Srbije.

"Zarade u „Elektroprivredi Srbije" tokom 2015. godine isplaćivane su u visini sredstava planiranih u Godišnjem programu poslovanja za 2015. godinu na koji je saglasnost dala Vlada Republike Srbije", naveo je EPS u saopštenju.

Kako se ističe, informacija o ukupnim dugoročnim obavezama EPS-a od milijardu evra je podatak poznat javnosti.

"Neophodno je da se ukaže da su to ukupne obaveze po kreditima i to su čine reprogramirani krediti nastali pre 1990. godine, projektni zajmovi i zajmovi od komercijalnih banaka", naveo je EPS.

Napominje se da u 2016. godini dospeva oko 300 miliona evra od tih milijardu evra, od čega će 200 miliona biti refinansirano pod povoljnijim uslovima u skladu sa ugovorom sklopljenim sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a ostatak od 100 miliona evra biće vraćen u ovoj godini.

EPS navodi da to preduzeće poštuje zakone i sve propise koji definišu i određuju poslovanje kompanije.

Visina sredstava za zarade planirana je u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i smernicama Ministarstva privrede za izradu godišnjih programa poslovanja.

EPS navodi i da Zakon o javnim preduzećima i Uredba o načinu i kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima, Ministarstvo privrede, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kontrolišu EPS i prate isplate zarada svakog meseca.

Fiskalni savet je ranije danas upozorio da se reforma Elektroprivrede Srbije ne sprovodi, da su najveći problemi EPS-a prevelik broj zaposlenih i velike plate, koje su, umesto da budu smanjene, po svemu sudeći u 2015. jošš i povećane.

Pri tom, istakao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, to preduzeće ima dug od oko milijardu evra, te da bi bilo neodrživo ako se to prevali na budžet.

"Vlada je EPS-u garantovala kredite, a ako on stvara gubitke, vlada to mora da pokrije", objasnio je Petrović na konferenciji za novinare.

On je naveo da je od prethodnog povećanja struje za sedam odsto, tek tri odsto pripalo EPS-u, ali da se i to, po svemu sudeći, prelilo na povećanje plata zaposlenima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: