NBS objasnila zašto joj treba 200 kg čokolade/FOTO

Narodna banka Srbije saopštila je da je 200 kilograma čokoladica kupila za edukaciju dece, a ne da bi promovisala samu instituciju NBS.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 25.12.2015.

15:03

Default images
(Foto: NBS)

"Povodom pojedinih navoda u javnosti, Narodna banka Srbije podseća da, pored svojih osnovnih, zakonom utvrđenih funkcija, kao društveno odgovorna institucija, već 10 godina u kontinuitetu sprovodi finansijsku edukaciju građana, pre svega dece i omladine", kažu u NBS.

NBS je objasnila da se čokoladice težine pet grama nabavljaju godišnje ‎u proseku u količini od oko 200 kg (u zavisnosti od planova edukacije i potreba), a da svaka čokoladica vredi oko četiri dinara.
Foto: NBS
NBS navodi da se čokoladice nabavljaju po strogo utvrđenim i kontrolisanim procedurama, a da se nabavke planiraju dugoročno. Prva nabavka pokrenuta je 2007. godine, po ugledu na centralne banke u Evropi i u svetu – takvu praksu ima i Evropska centralna banka.
Foto: NBS
Takođe, dalje se navodi da se prilikom nabavke tražio najpovoljniji ponuđač koji u svom proizvodnom programu već ima kalup za izradu mini čokoladica pravougaonog oblika forme mini novčanice, što smanjuje cenu nabavke.
Foto: NBS
Kako navodi NBS, ona svoje edukativne aktivnosti obavlja u Centru za posetioce, odnosno kroz posete izložbeno-edukativnom prostoru NBS.
Foto: NBS
“Posetioci u izložbenom prostoru banke u Ulici kralja Petra 12, gde se upoznaju se sa istorijatom korišćenja novca na tlu Srbije, i koji u proseku godišnje poseti više od 30.000 ljudi, prvenstveno organizovane grupe školske dece, dobijaju minijaturne čokoladice sa oslikanim novčanicama”, saopšteno je iz banke.
Foto: NBS
Likovna rešenja na omotnicama prikazuju apoene novčanica koje emituje ili je emitovala Narodna banka Srbije kroz istoriju, što predstavlja ujedno i promociju srpske nacionalne baštine. Grafičko rešenje i pripremu za štampu omotnica dostavlja Narodna banka Srbije. Čokoladice od pet grama namenjene su i posetiocima u gradovima širom Srbije u kojima gostuje Narodna banka sa svojim izložbenim i edukativnim programima, prvenstveno prilikom održavanja radionica za učenike osnovnih i srednjih škola na temu upravljanja budžetom, prepoznavanja falsifikata, istorijata i obeležja novčanice ,kao i prilikom društveno-kulturnih programa kao što su Međunarodni dan frankofonije, Međunarodna nedelja novca, Dani evropske baštine i Dan otvorenih vrata NBS, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

23 h

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

15 h

Podeli: