Rajfajzen fjučr ima najveću dobit - 11% godišnje

Dobrovoljni penzijski fond Rajfajzen fjučr ostvario je najbolje rezultate u toj branši sa prosečnim godišnjim prinosom od 11 odsto od početka poslovanja.

Srbija

Izvor: B92, Jelena Stjepanoviæ

Utorak, 01.12.2015.

12:09

Default images
Foto: Rajfajzen fjuèr

Direktorka Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Rajfajzen fjučr Snežana Ristanović izjavila je da je ukupna imovina tog fonda dostigla vrednost od 3,3 milijarde dinara, što je nešto manje od 12 odsto tržišnog učešća.

Kako je navela, Rajfajzen fjučr je u poslednjih 12 meseci ostvario prinos od 13,5 odsto. “Mogu sa zadovoljstvom da kažem da imamo najveću vrednost investicione jedinice od 2.511 dinara, što je kumulativni rast veći od 150 odsto”, kazala je ona.

Taj dobrovoljni penzijski fond, koji postoji devet godina, ima 22.400 članova a Ristanovićeva je istakla da je posebno ponosna na činjenicu što u odnosu na druge takve fondove ima najviše individualnih uplata – oko 40 odsto. Ostatak čine uplate poslodavaca za zaposlene.

Ristanovićeva je kazala i da je Rajfajzen osnovao i novi dobrovoljni penzijski fond, koji posluje tek nekoliko meseci, a čija se imovina isključivo ulaže u evro denominovane hartije od vrednosti.

Rajfajzen evro fjučr je namenjen, kako je dodala, onima koji prevashodno žele da štede u evrima.

Osvrćući se na celu industriju dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji, Ristanovićeva je kazala da postoji četiri društva za upravljanje i sedam fondova. Ukupna imovina svih fondova je oko 26 milijardi dinara, koji zajedno imaju skoro 260.000 članova.

Prosečan godišnji prinos na nivou industrije je 9,5 odsto, a četiri petine čine uplate poslodavaca za svoje zaposlene.

Svi koji uplaćuju novac u dobrovoljni penzijski fond do osigurane sume, ne plaćaju porez na dohodak koji iznosi 10 odsto. Osigurana suma trenutno iznosi 5.420 dinara.

Uplate mogu vršiti pojedinačno građani i preduzeća za svoje zaposlene, a jedini trošak je naknada za uplate u fond koja iznosi do tri odsto i naknada za upravljanje koja iznosi dva odsto godišnje.

Uplate u fond su dobrovoljne, ne moraju biti mesečne već i periodične i prekid uplate ne nosi nikakvu sankciju, novac koji je do tada uplaćen će biti reinvestiran do momenta sticanja prava na isplatu.

Imovina fonda je odvojena od imovine društva za upravljanje. Nadzor nad poslovanjem dobrovoljnih penzijskih fondova vrši Narodna banka Srbije.

Pravo na isplatu privatne penzije članovi stiču kada navrše 58 godina, isplata se vrši ograničen broj godina ili jednokratno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: