Afera Folksvagen poguraće prodaju "fiće"

Afera sa Folksvagenom zbog lažiranja podataka o izduvu štetnih materija mogla bi da utiče na rast tražnje za vozilima Fijatove grupacije, ocenjuju u MAT-u.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

12:54

Default images
Foto: Tanjug

Na predstavljanju novog broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) ekonomista Stojan Stamenković ocenio je da proizvodnja u FAS-u osciluje posle velikog rasta iz 2013. godine.

On je ukazao da će proizvodnja u FAS ubuduće zavisiti od ulaganja u razvoj.

Stamenković je primetio da će rast proizvodnje u kragujevačko fabrici zavisiti i od razvoja infrastrukture, konkretno od izgradnje puta Kragujevac - Batočina koji treba da poveže FAS sa Koridorom 10.

Stamenković je ocenio da bi moglo da dođe do rasta tražnje za vozilima Fijatove grupacije, pogotovo u SAD posle afere sa Folksvagenom zbog lažiranja podataka o izduvu štetnih materija iz njihovih dizel motora.

Komentarišući priliv direktnih stranih investicija, koje su zabeležile međugodišnji rast od 3,8 odsto u avgustu i iznosila 1,014 milijardi evra, Stamenković je ocenio da priliv direktnih stranih investicija "nije bogzna kakav".

Kada se oduzmu sredstva od reinvestiranja stranih kompanija koje već posluju u Srbiji, neto priliv stranih investicija je oko 600 miliona evra, kazao je Stamenković.

Srbiji bio ove godine trebalo oko 1,7 milijardi evra direktnih stranih investicija da bi ostvarila planirani rast, kazao je Stamenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

4 h

Podeli: