"Pokrećemo, fabrika ne ide u staro gvožđe"

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Čačka Slobodan Jelić rekao je da preduzeće "Umka" neće čačansku FH "Božo Tomić" pretvoriti u staro gvožđe.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2015.

09:53

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Ponovo će biti pokrenuta proizvodnja, poslovni pogram, sakupljanje i prerada starog papira i drugih vrsta ambalažnog otpada, kao i izrada ambalaže za vino i konditorske proizvode", kazao je Jelić i dodao da će doći i do zapošljavanja novih radnika.

Fabrika hartije "Božo Tomić" iz Čačka prodata je preduzeću "Umka" kao pravno lice po ponuđenoj ceni od 102 miliona dinara, iako je njena vrednost procenjena na 588 miliona. Za prodaju je bila neophodna saglasnost Odbora poverilaca jer je kartonka iz Umke ponudila iznos manji od 50 odsto procenjene vrednosti, ali je i jedina uplatila depozit.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Čačka, Radenka Lukovića Odbor poverilaca činili su JP "Gradac", ZOIL "Dunav" i predstavnik bivših radnika Fabrike hartije Miloš Tripković.

"JP Gradac je dalo saglasnost za prihvatanje ponude preduzeća Umka, kao i Miloš Tripković i na taj način je dobijena većina za prodaju FH. U toku ove sedmice očekujemo i odluku ZOIL 'Dunava', ali ona neće ništa suštinski promeniti", rekao je Luković.

On je dodao da je ponuda bila zadovoljavajuća i da je razvojni koncept kartonke iz Umke bio presudan, a ne cena, jer predviđa dalji razvoj i zapošljavanje u nekadašnjem čačanskom gigantu.

Prema njegovim rečima stečajni upravnik je prosledio odluku Odbora poverilaca Agenciji za privatizaciju.

Luković je naglasio da je lokalna vlast dobila čvrsta uverenja da će se nastaviti sa osnovnom delatnošću, uložiti u Fabriku hartije oko četiri miliona evra, kao i da će se postojeća oprema i mašine pregledati i rekonstruisati u cilju podizanja produktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: