Šabić drugi put kažnjava Ministarstvo

Ministarstvu privrede izrečena je druga kazna zbog odbijanja uvida u ugovor o upravljanju Železarom Smederevo.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2015.

09:32

Default images
Foto: Tanjug

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izrekao je kaznu jer je Ministarstvo privrede odbilo da izvrši njegovo rešenje da omogući organizaciji "Transparentnost Srbija" (TS) i javnosti uvid u ugovor o upravljanju Železarom Smederevo.

Kako je napisala ta organizacija na svom sajtu, Ministarstvo je platilo prvu kaznu od 20.000 dinara novcem iz budžeta, a nova kazna iznosi 180.000 i to je maksimalna kazna koju Poverenik može da izrekne.

Sledeći korak, prema TS, trebalo bi da bude izvršenje rešenja nesporednom prinudom, što je u nadležnosti Vlade Srbije.

Iz TS kažu da sa žaljenjem konstatuju da se u Srbiji sve doslednije sprovodi politika netransparentnosti i sakrivanja od javnosti ugovora koje zaključuju državni organi.

Njih zabrinjava praksa koju je, kako navode, pokušalo da uspostavi upravo Ministarstvo privrede na primeru Železare - da se odredba Zakona o zaštiti konkurencije uz pogrešno tumačenje zloupotrebljava kako bi se pravdalo prikrivanje ugovora.

"Nakon što je taj princip primenjen na slučaj ugovora o upravljanju Železarom, isto je učinilo i Državno pravobranilaštvo u vezi sa ugovorom o izgradnji 'Beograda na vodi'", pišu u TS.

Iz te organizacije pozivaju javnost, posebno medije, da nastave da insistiraju na transparentnosti, kao na jednom od ključnih načela za sprečavanje korupcije, i da traže da ugovori koje zaključuju državni organi budu javno dostupni.

To se, kako kažu, u prvom redu odnosi na ugovor o izgradnji "Beograda na vodi", koji je potpisan pre tačno četiri meseca, a i dalje nije objavljen, i ugovor o upravljanju Železarom Smederevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

6 h

Podeli: