NIS: Dobit 5 mlrd. RSD u prvoj polovini 2015.

Grupa NIS ostvarila je na kraju prvog polugodišta ove godine neto dobit od pet milijardi dinara, saopšteno je iz te kompanije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2015.

13:07

Default images
Foto: Tanjug

Taj rezultat je postignut zahvaljujući povećanju unutrašnje efikasnosti, kao i doslednom sprovođenju programa uštede i politike oslanjanja na interne resurse, navodi se u saopštenju NIS-a.

Pozitivni finansijski rezultati za prvo polugodište 2015. ostvareni su uprkos složenim makroekonomskim uslovima, kao što su negativne kursne razlike i pad cene sirove nafte na svetskom tržištu.

NIS je nastavio da investira, tako da je u prvih šest meseci ove godine uloženo 12,5 milijardi dinara, od čega najviše u oblasti istraživanja i proizvodnje, a obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza NIS grupe povećan je za šest odsto u odnosu na prvo polugodište 2014. godine, i iznosio je 67,24 milijarde dinara.

“Finansijski pokazatelji NIS-a su poboljšani u poređenju sa prvim kvartalom ove godine. Uspeli smo da prevaziđemo negativne trendove i da zabeležimo pozitivan rezultat, pre svega zahvaljujući naporima koje smo uložili u cilju povećanja operativne efikasnosti", izjavio je zamenik generalnog direktora Gaspromnjefta i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Kako je naglasio, najveću podršku tome pružili su zaposleni u NIS-u, svakodnevno dajući doprinos uspešnom i stabilnom radu kompanije. "Nastojaćemo i dalje da očuvamo profitabilnost NIS-a i zadržimo konkurentnost poslovanja", rekao je Kravčenko.

Pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza i amortizacije), prema konsolidovanim rezultatima poslovanja za prvo polugodište ove godine iznosio je 21 milijardu dinara.

Ukupan efekat mera povećanja operativne efikasnosti i smanjenja osnovnih troškova bio je 2,76 milijardi dinara.

NIS je za šest meseci ove godine povećao promet naftnih derivata za tri odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine i taj promet je iznosio 1,46 miliona tona.

Ukupna zaduženost NIS-a prema bankama, na osnovu rezultata u prvih šest meseci ove godine, iznosila je 571 milion dolara, što je za 19 odsto niže u odnosu na isti period prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: