Izgradili 5 Paralija, dajte fabriku

Dragan Marković Palma poklonio je Grčko-srpskoj privrednoj komori dva hektara zemlje pored autoputa, opremljeno kompletnom infrastrukturom .

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

09:24

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Marković je u Solunu predsedniku Grčko-srpske privredne komore Kostasu Georgakisu kazao da je sada na komori da nađe investitora.

Marković predvodi delegaciju 350 zanatlija iz Jagodine koji će Grcima predstaviti svoje proizvode. "Vama kao Grčko-srpskoj komori poklanjamo dva hektara zemlje u Industrijskoj zoni u Jagodini. Tu radi sedam fabrika, šest italijanskih i jedna ruska, trenutno radi 1.400 ljudi, a do kraja 2016. godine radiće 3.000 ljudi. Danas ste dobili na poklon i očekujem da nadjete investitora koji hoće nešto da pravi", kazao je Marković.

"To možda može da bude baza za izvoz grčkih proizvoda na tržišta drugih zemalja. Dobili ste besplatno zemljište, besplatne komunalije, besplatna infrastruktura, struja, voda, gas i kanalizacija", kazao je Marković i dodao da se dozvola za gradnju u Jagodini dobija za svega 12 dana.

Marković se sastao i sa gradonačelnikom Soluna Janisom Butarisom koji je uputio poziv privrednicima iz Srbije da dođu na Sajam trgovine u Solun septembra meseca, na kome će svoj štand imati i srpski privrednici.

Osim toga, dogovoreni su i drugi vidovi saradnje Jagodine i Soluna poput uzajamnog stipendiranja studenata iz Soluna i Jagodine i to tako što će Jagodina stipendirati pet studenata iz Soluna, a Solun tri studenta iz Jagodine.

Gradonačelnik Butaris kazao je da postoje mnoge oblasti u kojima bi moglo konstruktivno da se sarađuje, kao što je saradnja između univerziteta, trgovinska, kulturna saradnja i mnoge druge oblasti.

Marković je kazao da bi spoljnotrgovinska razmena Srbije i Grčke mogla znatno da se unapredi.

"Za Srbiju je važno da pojačamo saradnju sa Grčkom, pre svega ekonomsku. Imajući u vidu da je Evropa uvela sankcije Rusiji, a Rusija Evropi i da Grčka ne izvozi više u Rusiju onoliko koliko je izvozila pre sankcija. Mi nudimo vlasnicima fabrika iz ovog regiona koji su izvozili u Rusiju da dođu u Srbiju, da izaberu neki grad da otvore fabriku. Iz Srbije u Rusiju se izvozi bez carine, a Srbija daje i subvencije za novozaposlene radnike, rekao je Marković".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: