"Izgradili Grčku, nek malo vrate"

Predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je da će od načelnika Soluna tražiti da Srbija koristi luku u Solunu za izvoz i uvoz roba.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

14:34

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Marković će predvoditi delegaciju Jagodine u Grčkoj od 24. do 29. maja.

"Imaćemo u Solunu sastanak sa gradonačelnikom i sa predsednikom Regionalne privredne komore tog dela Grčke, ja i desetak privrednika i pokušaćemo, tražićemo da koristimo luku u Solunu, imajući u vidu, da nam je bliži Solun od Bara i da nam je bolji put do Soluna i brže se stiže do Soluna nego do Bara", rekao je Marković, na konferenciji za medije. "Kada to kažem, ne mislim ništa loše na odnose Srbije i Crne Gore, ali jednostavno, danas je transport veoma važan faktor u kalkulaciji kada se neki proizvodi uvoze ili izvoze", rekao je Marković i objasnio da će to biti jedna od tema posete grčkim gradovima Paraliji, Hrisopulu i Katariniju.

@Imajući u vidu da mi imamo sedam stranih investitora od toga šest italijanskih, očekujemo dolazak još četiri do kraja godine, i ponudićemo Italijanima i tu mogućnost, da mogu proizvode iz svojih fabrika u Jagodini i Srbiji izvoziti u Italiju preko Grčke, brodovima iz Soluna", istakao je Marković.

"Srbija je izgradila Grčku a posebno Paraliju. Srbija je izgradila u Paraliji 60 odsto zgrada, znamo kakva je Paralija bila pre 30 godina a kakva je danas. Najveći broj turista iz Srbije u Grčkoj, kada je u pitanju Paralija, je iz Srbije", rekao je Marković i dodao da Grci treba da počnu da nam nešto vraćaju, da imamo obostranu korist na duže staze "ljubav i druženje su kratki".

On je dodao da je "poznato da je Evropa Rusiji uvela sankcije a Rusija Evropi i sada Grčka ima manji izvoz u Rusiji, a mi možemo ponuditi našu industrijsku zonu da ovde, u Jagodini, otvore fabrike, da proizvode ono što su proizvodili u Grčkoj i da iz Jagodine izvoze u Rusiju".

U organizaciji Skupštine Jagodine 350 zanatlija, privrednika, medicinara, vaspitača i studenata iz Jagodine i Pomoravskog okruga posetiće krajem maja nekoliko mesta u Grčkoj. U Grčku će ići kovači, pčelari, stolari, pinteri, tkalje, opančari, slikari, izra]ivači narodnih nošnji, proizvo]ači ruža i pečuraka, vodeničari, ikonopisci, pletari, asurdžije, proizvođači tekstila, zdrave hrane... iz Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Despotovca, Svilajnca i Rekovca.

Naš cilj da u Grčkoj pokažemo da je Jagodina primer u Srbiji i da zantlije i vlasnici radnji izvezu svoje proizvode u Evropu, dodao je Marković i napomenuo da će zanatlije u Paraliji imati prostor gde će moći da izlože i prodaju svoje proizvode.

Marković očekuje da se u Grčkoj svi proizvodi prodaju kao i da se naruče nove pošiljke, dodajući da je za ovu priliku štampan katalog s biografijama zanatlija i o tome šta oni proizvode.

Pre zanatlija, ovaj deo Grčke u organizaciji Skupštine grada, posetile su delegacije privrednika i poljoprivrednika, zaposleni u zdravstvu, školskim i predškolskim ustanovama Jagodine.

Jagodina i Hrisopuli povelju o bratimljenju potpisali su 2008. godine, a prijateljska saradnja traje oko 17 godina.

Opština Hrisopuli je 2012. godine dala Jagodini, dva hektara zemlje na morskoj obali u mestu Keramoti, preko puta ostrva Tasos, gde su Jagodnci planirali da izgrade turistički kompleks, koji će najvećim delom koristiti đaci i studenti iz Jagodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: