JUB otvara drugu fabriku u Srbiji

Slovenačka kompanija JUB otvoriće sredinom jula fabriku za proizvodnju stiropora u Srbiji, u čiju izgradnju i opremanje investira 5,5 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

12:57

Default images
Foto: JUB

Posao će dobiti 20 novih radnika.

To je potpuno nov i zaseban proizvodni pogon JUB-a, na parceli u Šimanovcima, na kojoj već deset godina radi prva fabrika te kompanije u našoj zemlji i u kojoj se proizvode fasadni sistemi, boje i lakovi.

Ukupan broj radnika će se pokretanjem proizvodnje stiropora popeti na 157, a kompanija će u Srbiji kompletirati ponudu svih komponetni fasadnih sistema.

Direktor JUB Srbija Aleksandar Kuljaj rekao je da se oko polovina celokupne proizvodnje izvozi, a najznačajnije tržište je Bosna i Hercegovina, a slede Crna Gora, Makedonija, Rusija i Mađarska.

On je kazao da je u poslednje tri godine investicija JUB-a u Srbiju dostigla 8 miliona evra, uključujući i fabriku stiropora i naveo da očekuje da će za godinu dve promet obe fabrike dostići oko 30 miliona evra godišnje.

Kuljaj je kazao da firma daje garanciju i do 35 godina na ceo proizvodni program, koji ima evropski sertifikat ETA.

Kuljaj je kazao da je u Srbiji ugrađeno više od 15 miliona kvadratnih metara jubizol izolacionih sistema, čime su uštede eneregije dostigle 2,5 milijardi kilovatčasova, a emisija CO2 smanjena za dve trećine miliona tona godišnje.

On je kazao da tržište Srbije važi za jedno od najmanje razvijenih kada je u pitanju stepen energetske efikasnosti objekata i naveo da se ugradnjom izolacionih fasadnih ssitema može ušted4eti i do 40 odsto enrgije, što znači da se investicija u to isplaćuje za tri do pet godina.

Kuljaj je naveo da je JUB pokrenuo beskamatno kreditiranje na godinu dana kupaca njihovih sistema i preuzeo na sebe plaćanje kamate i svih troškova obrade, kako bi podstakla građane, poljoprivredne proizvođače i pravna lica da izolacijom poboljšaju energetsku efikasnost i na duži rok smanje troškove za potrošenu energiju.

Predstavnici JUB-a su podsetila da je poslednji državni program za unapređenje energetske efikasnosti realizovan pre tri godine u saradnji sa Svetskom bankom i kazali da su očekivali aktivniju ulogu države s obzirom obaveze koje je Srbija preuzela u unapređenju energetske efikasnosti i loše stanje u kojem se taj sektor kod nas nalazi.

Matična kompanija JUb osnovana je pre 140 godina, zapošljava 600 radnika i ima proizvodne pogone u Sloveniji i Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

4 h

Podeli: