"Bez rasta štednja je uzaludna"

Šef Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen kaže da fiskalna konsolidacija u Srbiji neće dati efekat sama po sebi, ukoliko ne bude praćena ekonomskim rastom.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

15:09

Default images
Foto: Tanjug

Verheijen je na Kopaonik biznis forumu, rekao da fiskalna konsolidacija nije cilj po sebi, već je sredstvo da se ostvari pravi cilj - ekonomski rast.

"Nema čarobnog štapića kako bi se to ostvarilo. Nama su pre svega važne reforme javnih preduzeća. Ona su važna ne samo zbog ekonomskog rasta, već je potrebno smanjiti i broj firmi koje dobijaju subvencije države", rekao je on.

On je rekao da pojedina javna preduzeća, poput EPS-a, Srbijagasa, Puteva Srbije mogu, ako se reformišu i da tako reformisana pomognu da se podstakne rast.

"Spremni smo da pomognemo Vladu Srbije u procesu reformi javnih preduzeća", poručio je Verheijen.

On je rekao da svi znaju da je javni sektor u Srbiji preglomazan, te da je i deo budžeta koji odlazi na plate preveliki.

"Svetska banka i Evropska unija, spremne su da pomognu Srbiji da rešava te probleme", rekao je on.

Verheijen je rekao da u Srbiji ima projekata, ali se oni slabo realizuju i naveo primer infrastrukturnih projekata i izgradnju autoputa. Prema njegovim rečima, poljoprivreda takođe ima potencijal da podstakne rast u Srbiji.

"Da li će građani Srbije imati korist od rasta? Ako njih 60 odsto bude imalo korist, a 40 odsto ostane siromašno, onda to znači da nismo uspeli", zaključio je Verheijen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: