Otpremnine umesto 300 biće 200 EUR

Zaposleni u nekom od 502 preduzeća u restrukturiranju koji napuste radno mesto, dobiće otpremninu od 200 evra umesto dosadašnjih 300 evra po godini staža.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.12.2014.

09:25

Default images

Ministarstva rada i privrede su na pitanje zašto je povučen ovakav potez poslala ista saopštenja, u kojima piše da su "na sednici vlade donete izmene i dopune odluke o utvrđivanju programa za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju".

Navedenom odlukom, kako se navodi, "propisano je da privredna društva mogu podneti zahtev za obezbeđivanje sredstava iz budžeta za rešavanje viška - za one sa više od 10 godina staža planirano je po 10 prosečnih zarada u republici, a za ostale novčane naknade od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti po godini staža i to po srednjem kursu, na dan dostavljanja spiskova viška zaposlenih od strane poslodavca". Na ovaj način će, prema sindikalnim računicama, biti oštećeno oko 10.000 ljudi u Srbiji za po oko 3.000 evra, pošto je većina na radnom mestu provela oko 30 godina.

Prema rečima Zorana Mihajlovića, potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije, Vlada je ovu odluku donela bez konsultacije sa sindikatima, a za nove otpremnine su saznali tek nedavno po objavljivanju u "Službenom glasniku".

"To neće biti jedini minus za ove radnike. Naime, većina poslodavaca ih ucenjuje da se potpisivanjem programa odreknu zaostalih plata koje im duguju. Broj neisplaćenih zarada nije mali i kreće se u visini otpremnina", kaže Mihajlović.

Smatra da je novac iz budžeta mogao biti iskorišćen na bolji način, jer će ovako sve otići u potrošnju, a za nekoliko godina, po njemu, imaćemo opet viškove radnika.

I Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata tvrdi da nije bilo dijaloga sa vlastima o otpremninama i da je ovo samo još jedna u nizu odluka Vlade bez konsultacije sa predstavnicima radnika.

"Postoje dve grupe firmi u restrukturiranju. U prvoj su one koje ne rade skoro 15 godina i zaposleni u njima su već našli nove poslove i oni bi trebalo da uzmu otpremnine. U drugoj grupi su ona preduzeća koja mogu da opstanu na tržištu i njima država treba da pomogne i da im nađe strateškog partnera", kaže Cvetanović.

Za Ranku Savić, predsednicu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, neprihvatljivo je da država krši dogovor koji je postignut još pre godinu i po sa sindikatima o visini otpremnine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: