Energoprojekt: Prokop kreće 3.12.

Energoprojekt će 3. decembra započeti radove kojima će biti nastavljena gradnja železničke stanici Beograd centar "Prokop", najavila je ta kompanija.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.11.2014.

15:13

Default images

Radovi će trajati 420 dana od uvođenja izvođača u posao, a ugovorena cena radova bez PDV-a je 25,77 miliona evra.

Do sada je Prokop, odnosno buduća železnička stanica "Beograd centar" bila u funkciji Beovoza.

Prema ugovoru, koji su 30. jula ove gopdine potpisale Železnice Srbije i konzorcijum na čelu sa Energoprojektom, biće rekonstruisani i prošireni postojeći kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u stanici "Beograd centar".

Na taj način će, pored Beovoza, biti moguć i međugradski i regionalni saobraćaj. Sve izmene će se videti na peronima i kolosecima, u pothodnicima, galerijama i u postojećoj zgradi "Postavnici", odakle se upravlja saobraćajem u samoj stanici, koja će takođe biti rekonstruisana.

Tek prošle godine otvorila se mogućnost za nastavak radova iz sredstava kuvajtskog kredita.

Energoprojekt je na tender nastupio u konzorcijumu sa tri partnera izvan sistema Energoprojekta a to su - Privredno društo za građenje, remont i održavanje pruga ZGOP iz Novog Sada, ATM BG za radove na kontaktnoj mreži i AŽD Prag za signalno sigurnosne sisteme.

Ugovor je potpisan krajem jula, a na snagu je stupio kada su Železnice Srbije kao investitor uplatile avans. Energoprojekt je najveća srpska građevinska firma i od 1951, kada je osnovan, razvio se u složen poslovni sistem sa aktivnostima u Srbiji i više od 70 zemalja sveta.

Energoprojekt je na Prokopu prisutan od 1996. godine, kada je potpisan Generalni ugovor za izvođenje radova konstrukcije do kote 105 u železničkoj stanici "Beograd centar" sa Beogradskim železničkim čvorom, Železnicama Srbije, Gradom Beogradom i Republikom Srbijom.

Po tom ugovoru i nizu pripadajućih aneksa do sada su izgrađena četri koloseka (9-i, 10-i, 5-i i 6-i) i završeno je delimičnoo opremanje četiri perona (od 3 do 6), te omogućen prijem i otprema putnika Beovoza.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava, posle izgradnje petog i šestog koloseka, koji su završeni 2010. godine, nastao je ozbiljniji zastoj u radovima na stanici Prokop, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: