Veliko interesovanje za RTB "Bor"

Zahvaljujući pomoći Vlade Srbije na gradilištu nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Rudarsko topionicarskom basenu "Bor", intenziviraju se radovi.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 14.09.2014.

16:39

Default images

Trideset miliona evra namenjenih za završetak ovog projekta daju rezultate, a u RTB-u garantuju da će ceo projekat biti završen do kraja godine, kako je i planirano, kaže generalni direktor RTB "Bor" Blagoje Spaskovski.

On dodaje da je interesovanje za strateško parnterstvo sa RTB "Bor" veliko s obzirom na to da rude bakra u svetu ima sve manje.

Spaskovski kaže da je za njega i tim njegovih saradnika velika obaveza da topionicu i fabriku sumporne kiseline završe do kraja godine.

"Lično garantujem da će biti tako. Nakon toga sledi uhodavanje, a već od polovine naredne godine počeće normalna proizvodnja. Time prvenstveno dobijamo čisto nebo iznad Bora, građani će izaći iz ''gasnog logora'' u kome sada žive i imaće uslove za život kao u svim drugim delovima Srbije. Naravno, RTB "Bor" dobija povećanje proizvodnje i bolje ekonomske rezultate", napominje Spaskovski.

"Naš zadatak je da razvijamo rudarstvo i na taj način pozovemo strateške partnere da ulažu u rudna tela Cerovo, Borska reka i Čoka Marin. Oni ce uložiti u novu opremu i kao vecinski parneri omoguciti zapošljavanje novih radnika",naglašava Spaskovski.

S obzirom na overene rudne rezerve koje ima RTB "Bor", interesovanje strateških partnera je veliko. Ispod zemlje u Boru i Majdanpeku ima gotovo milijarda i po tona rude u kojoj je pet miliona tona bakra i oko 200 tona zlata.

"Interesovanje je veliko. Metala je sve manje i manje u svetu u zemljinoj kori, a sadržaj bakra u rudi pada. Zato se veliki svetski proizvodači obezbeduju time što bi ušli u Bor koji je gotovo neiscrpan. Mi danas imamo milijardu i 355 miliona tona overenih rudnih rezervi, a još miljardu i po tona rude postoji u delovima koji nisu potpuno istraženi. To je ogromno bogatstvo koje je ispod nas i u okolini Bora. RTB "Bor" ima sve predispozicije da postane najveći brend Srbije", kaže Spaskovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

14 h

Podeli: