Regionu trebaju zajednički projekti

Regionu su potrebni zajednički infrastrukturni projekti, a posebno u oblasti saobraćaja.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.09.2014.

12:08

Default images

Ovo su izjavili državni sekretar u Ministarstvu građevine Srbije Dejan Trifunović i ministar infrastrukture Slovenije Samo Omerzel.

Trifunović, koji otvorio konferenciji projekta Ocena atraktivnosti teritorija Jugoistočne Evrope, kaže da je projekat u prethodne dve godine doprineo da zemlje regiona predstave na najbolji način svoje atraktivnosti i da nacionalne razvojne politike sinhronizuju sa razvojnom politikom EU 2020.

"Tema su bili i transnacionalni projekti odnosno okvir za ono što će se dešavati u Jugoistočnoj Evropi u narednom periodu", istakao je Trifunović u Privrednoj komori Srbije.

On je kazao da će u narednom periodu naročito biti interesantni regionalni projeti u oblasti drumskog i železničkog transporta.

Slovenački ministar Omerzel je ocenio da je saradnja vlada Srbije i Slovenije "na prijateljskim i čak bratskim temeljima", ali i na nivou eksperata, što je dobro za dugoročnu saradnju u narednom periodu.

"Izuzetno je važna saradnja u cilju razvoja naše regije, jer su trenutno svima nama potrebne velike infrastrukturne investicije zbog rasta privrede", naglasio je Omerzel.

On je izdvojio železničke projekte kao veoma važne za saradnju.

"Važno je da u regionu udružimo snage i da povežemo infrastrukturu sa Evropom i šire. Na primer povezivanje Minhena i bavarske industrije sa Istanbulom... i to doprinosi velike izazove sa aspekta prostornog planiranja", dodao je Omerzel.

AttractSEE je dvogodišnji projekat ukupne vrednosti 1,7 miliona evra, a finansiran je iz IPA fonda EU. U projektu je učestvova,lo 10 partnerskih institucija i osam institucija posmatrača iz devet zemalja regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: