Ili novi gazda, ili u stečaj

Polovinom septembra znaće se koja preduzeća u restrukturiranju i ostala u portfoliju Agencije za privatizaciju imaju šansu da nastave da posluju.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 17.08.2014.

15:41

Default images

Oni za koje se do 15. septembra ne zainteresuje nijedan investitor, završiće u stečaju. Sudbina 502 firme biće poznata tek kada se otvore sva pisma o zainteresovanosti, koja će stići na adresu Agencije za privatizaciju. Ekonomisti i predstavnici sindikata smatraju da od 156 firmi u restrukturiranju mogućnost da „ispliva“ ima tek četrdesetak.

U Agenciji za privatizaciju procenjuju da će vrlo brzo u stečaju završiti 50 preduzeća u restrukturiranju i bar još 100 firmi koje do sada nisu privatizovane, a nalaze se pod okriljem Agencije.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić nije optimističan po pitanju „udomljavanja“ preduzeća u restrukturiranju i podseća da je svaka od tih firmi do sada bar jednom, a mnoge su i više puta nuđene na prodaju.

"Preduzeća u restrukturiranju izgubila su tržište, njihova tehnologija proizvodnje je zastarela, imaju višak radnika i ogromne dugove. Generalno, teško je očekivati da će neko biti zainteresovan da ih kupi. Da je to bilo jednostavno, do sada bi se već našli partneri", objašnjava profesor Savić.

Savić smatra da bi činjenica da će država oprostiti dugove, mogla doprineti da neka od tih preduzeća postanu atraktivnija za investitore.

"Mali broj njih trenutno može da kaže da ima neki kapital, jer su većini dugovanjamnogo veća od imovine. I za državu i za radnike je bolje da se prodaje kapital, jer to znači da preduzeće nastavlja da posluje. Ako država „očisti“ njihove bilanse, kao kod „Jata“, imaju realnu šansu da nađu partnere. Preduzeća za koja će se naći kupci i koja će nastaviti da posluju neće biti više od nekoliko desetina. Imovina jednog broja firmi će biti prodata, kako bi se isplatile otpremnine radnicima, dok će najveći broj njih morati u stečaj", navodi Savić.

Profesor ističe da je velika šteta što su preduzeća propala i praktično ih više niko neće, jer su oni nekada bili nosioci razvoja, srpske industrije i izvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: