Radite li vi na crno?

Ne postoji tačan podatak koliko ljudi u Srbiji radi na crno. Nezvanične brojke kreću se od 300. 000 do milion radnika.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 16.08.2014.

16:56

Default images

Država ne može u potpunosti da suzbije rad na crno ali cilj je, kažu, da ga svedu na razumnu meru.

Najviše neprijavljenih radnika je u građevinskoj, trgovinskoj i ugostiteljskoj delatnosti te inspektori rada upravo tu i imaju najvise posla. "Prilikom vršenja nadzora i utvdjivanja izriču se dve mere, prvo im se nalaže da zaključe ugovor na neodredjeno vreme, a druga je podnošenje krivičnog postupka", kaže Goran Marković, načelnik odleljenja za drugostepeni postupak.

"Nije stvar u tome da mi nekog kaznimo i zatvorimo, stvar je u tome da obezbedimo mehanizam , i uslove da se njemu isplati da prijavi radnika, novim merama subvencija vlada je pomogla i očekujem rezultate", kaže ministar rada Aleksandar Vulin.

Radnici koji rade na crno nemaju pravo na besplatno lečenje, ne ide im staž, nemaju pravo na kredite, a neće moći da ostvare pravo na penziju.

U razvijenijim zemljama postoje jedinstveni registri poslodavaca i onaj ko se jednom nađe na listi da drži neprijavljene radnike ne može ni da pomisli da dobije kredit ili neku državnu subvenciju. U Srbiji jos uvek nije takva situacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: