Vujović: Otkočićemo privatizaciju

Predlogom zakona o privatizaciji predviđeno je da se proces privatizacije preostalih društvenih preduzeća "otkoči" i da se završi do decembra 2015. godine.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.07.2014.

12:03

Default images

To je obrazlažući pred poslanicima Predloge tog zakona i izmena Zakona o stečaju izjavio ministar privrede Dušan Vujović, navodeći da se u potfelju Agencije za privatizaciju nalazi 584 preduzeća, od kojih je 161 u restrukturiranju zbog neuspele privatizaciju po dosadašnjem Zakonu o privatizaciji.

"Predlog Zakona o privatizaciji nudi fleksibilniji izbor modela, metoda i mera privatizaicije koja će omogućiti da preduzeća pronađu potencijalne partnere, investitore, kupce i vrate se u privredni život ako je to moguće, odnosno potraže rešenje u stečaju ako to nije moguće", rekao je Vujović. On je dodao da ovaj zakon ima karakter posebnog zakona (leks specijalis) da bi se otklonile prepreke koje bi možda proizašle iz protivrečnosti s odredbama drugih zakona.

Vujović je naglasio da je cilj predloga Zakona o privatizaciji zaštita svih ključnih instituta tržišta, posebno institut zastićenih poverilaca i instituta svojine.

Pored prodaje kapitala, koja je bila predviđena i prethodnim zakonom i koja je često nailazila na prepreke kada kapital ima nultu ili negativnu vrednost, on je istakao da Predlog zakon predviđa i mogućnost prodaje imovine, celokupne ili dela.

"Imovina može da se prodaje u svakoj situaciji i može biti predmet prodaje ako se obezbede odgovarajući uslovi da se ta imovina usaglasi s vrednošću potraživanja", rekao je Vujović, koji je i vršilac funkcije ministra finansija.

Zakon, kako je istakao, predviđa strateško partnersto kao model prodaje i prenos kapitala bez naknade. "Prenos kapitala bez naknade je poznat iz starih zakona o privatizaciji koji su predvidjali da se 30 odsto društvenog kapitala prenese bez naknade radnicima. U ovom zakonu se taj model proširuje i na potencijalne partnere u privatizaciji da bi se prenosom svojine kontrolisao proces privatizacije", rekao je Vujović.

Ministar privrede je naveo da su Predlogom zakona o privatizaciji predviđena samo dva metoda prodaje, a to su tender, nakon koga sledi aukcija, a drugo je jednostavno prikupljanje javnih ponuda.

Merama koje prethode procesu privatizacije, predviđen je, kako je naveo, mogućnost otpisa dugova i mogućnost konverzije dugova u svojinu, odnosno kapital.

Vujović je rekao da taj zakon omogućava da se po usvajanju u kratkom roku pozovu svi zainteresovani partneri i invesitori da podnesu validne programe privatizacije, odnosno ekonomskog restrukturiranja preduzeća.

"Cilj je da preduzeća imaju tržište, da imaju mogućnost da ekonomski prežive, a da se u sklopu tog procesa pronalaze rešenja za finansijska dugovanja i ostale probleme s kojima su ta preduzeća bila suočena, a koja nije bilo moguće rešiti u okviru ranijih zakona", rekao je Vujović.

Poslanici u objedinjenoj raspravi o zakonima o privatizaciji i o stečaju razmatraju i izmene Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, kojima se rok za dostavljanje finansijskih izveštaja Agenciji pomera sa 28. februara na 30. jun naredne godine.

Izmenama tog zakona predviđeno je da se do 28. februara dostavljaju samo izveštaji koji neće biti objavljivani i iz kojih će podatke moći da koriste samo Zavod za statistiku i Narodna banka Srbije.

Usvojeni godišnji finansijski izveštaji dostavljaće se u elektronskoj formi do 30. juna naredne godine, a APR će ih objavljivati 60 dana kasnije, ako su ispravni, odnosno do 30. oktobra ako su neispravni.

Na dnevnom redu nove vanredne sednice su i predlozi zakona o javnom informisanju i medijima, o elektronskim medijima, i o javnim medijskim servisima o kojima će poslanici sutra raspravljati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: