Cena mesa varira od grada do grada

Najskuplja stavka svakog kućnog budžeta u Srbiji je hrana. Meso se sve ređe nalazi na trpezi mnogih upravo zbog cene.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

17:22

Default images

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je razlika u ceni mesa od grada do grada varira i do 200 dinara po kilogramu.

Za mnoge građane Vranja meso je luksuz, a pogotovo junetina, koja je najskuplja u Srbiji.

Na drugoj strani, Novi Pazar na spisku je gradova u kojima može da se nađe najjeftnija teletina.

Bez obzira na niže cene, u novopazarskim mesarama tek poneki kupac. Kupuju se uglavnom manje količine. "Zato što je potražnja veća za juneće meso, a svinjsko se skoro i ne koristi i nema ga skoro nigde, svinjenitina najskuplja možda jedna mesara ima u gradu ili nijedna", kaže mesar Ibrahim Kolašinac.

U Republičkom zavodu za statistiku kažu da cenu mesa diktira tržiste.

"Odnos ponude i tražnje koje praktično najviše generisana tržišnom sposobnošću odnosno kupovnom moći građana. Takođe ono sto još utiče je i neke navike potrošača. Naravno trgovci uzimaju u obzir nabavnu cenu proizvoda i marže sa kojima mogu praktično da diktiraju maloprodajnu cenu", kaže Dragan Vukmirković iz Republičkog zavoda za statistiku.

Potrošači se u ovom slučaju najčešće odlučuju da se odreknu mesa ili kupuju jeftnije meso. Dugoročno, jedini način da u Srbiji meso bude jeftnije jeste da novi trgovinski lanci dođu u Srbiju i da se takmiče na tržištu i u kvalitetu i u cenama proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: