Vlada usvaja ZOR, protest sindikata

Predstavnici i članovi SSSS i UGS Nezavisnost završili su protest ispred Vlade Srbije zbog najavljenog usvajanja Zakona o radu i o PIO.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Subota, 12.07.2014.

16:03

Default images

Nekoliko stotina članova dva sindikata okupilo se danas oko 16 sati ispred zgrade Vlade Srbije, za kada je bio zakazan početak sednice na kojoj bi Vlada trebalo da usvoji Zakon o radu. Protest je trajao oko jedan sat.

Kako je preneo reporter B92, oko 300 članova Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost izrazilo je protesnim okupljanjem ispred sedišta srpske vlade, neslaganje sa tekstom izmena Zakona o radu.

Lider Nezavisnosti Branislav Čanak je rekao da je protest sazvan zbog odluke premijera Aleksandra Vučića da "pod hitno u skupštinsku proceduru stavi" Zakone o radu, o penzijsko-invalidskom osiguranju i o obnovi od poplava.

Prema njegovim rečima, dva sindikata će danas samo iskazati protest ali neće uručiti nikakav pisani zahtev, a sledećih dana će nastaviti sa planiranim akcijama i okupljanjima u znak protesta zbog predloga ova tri zakona.

Na jednom od transparenata pisalo je "Naš ekspoze je kratak: Svom snagom protiv Vučićevih reformi". Na drugom se navodi: "Dostojanstven rad - priostojan život", objavila je agencija Beta. Demonstranti uzvikuju: "Vuline, lažove izađi napolje" i "Vučiću, lopove" Ispred Vlade je bio i kordon policije sa štitovima.

Sindikalci su došli ispred Vlade posle protestne šetnje od Doma sindikata, gde se po završetku okupljanja vraćaju, kako bi tamo bili dok Pokret socijalista, stranka ministra rada Aleksandra Vulina, ima svoju konvenciju.

Pokret socijalista je u međuvremenu, otkazao svečanu akademiju, zbog protesta sindikata.

Predsednik Nezavisnosti Branislav Čanak rekao je agenciji Beta da će ispred Vlade ponovo biti sindikalnih protesta ako ministar privrede Dušan Vujović ne dođe u utorak na sastanak predstavnika dva sindikata iz preduzeća u restruktuiranju.

"Ako on ne dođe kod nas, idemo mi kod njega", rekao je Čanak, dok su demonstranti odlazili ka Domu sindikata, gde Pokret socijalista od 18 sati ima stranačku konvenciju.

Potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Aleksandar Titović prethodno je pozvao demonstrante da se ne sukobljavaju sa policijom - posle jednog manjeg koškanja ispred Vlade.

Ispred demonstranata ka Domu sindikata ide i kordon policije sa štitovima.

Predstavnici dva reprezentativna srpska sindikata napustili su juče pregovore sa vladom i poslodavcima o izmenama Zakona o radu, jer su, kako su naveli, nezadovoljni tokom pregovora i ubacivanjem novih odredaba o kojima ranije nije bilo ni pomena.

Istovremeno su najavili da će se usprotiviti usvajanju Zakona o radu i da će, ukoliko je potrebno razapeti šatore pred vladom i time izraziti svoje nezadovoljstvo i poručili vladi da se vara ako misli da jeftina radna snaga dovodi investitore u Srbiju.

Ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Vlada dala sve od sebe da se postigne dogovor među partnerima u socijalnom dijalogu o Zakonu o radu, ali da sada mora da preseče i preuzeti svoju ustavnu ulogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: