Vučić okasnio s privrednicima

Sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim privrednicima potrajao je puna četiri sata, a privrednici su ga ocenili ohrabrujućim.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 13.05.2014.

08:49

Default images

Dok se u razgovorima sa bankarima, stranim investitorima i građevincima zadržao po nešto duže od sat vremena, čini se da je daleko inspirativnije bilo porazgovarati sa najvećim biznismenima Srbije. Sastanak je završen kasno sinoć, posle 22 sata.

Predsednik kompanije PSP Farma Branislav Grujić rekao je posle sastanka sa premijerom da je konstatovano da je neophodno razvijati tri ključne grane u Srbiji, a to su poljoprivreda, građevinska industrija i energetika. "Bilo je mnogo predloga tokom sastanka, jer je bilo i privrednika iz svih grana. Premijer je pažljivo saslušao sve predloge, rečeno je šta je realno, a šta nije, a neke stvari su članovi Vlade zapisali i uzeli na sebe obavezu da nas izveste o tome kako ih ostvariti", rekao je Grujić novinarima.

On je dodao da je slično premijeru govorio i o delu građevinske industrije i da je predložio da je potencijal za razvoj u izgradnji radova u inostranstvu, zašta je potrebna podrška države.

Kada je u pitanju poljoprivreda, Grujić je naveo da je tokom sastanka izneto mnogo predloga počevši od toga da se uvede različita kategorizacija zemlje i da se stimulišu voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo.

Grujić je rekao da je premijer izrazio saglasnost s privrednicima da se svi procesi oko usvajanja zakona odvijaju znatno brže.

Grujić je predložio i da država pomogne razvoj brodogradilišta kojih trenutno u Srbiji ima osam, a koja ne rade ni mimo zemlje, "jer ni za jedan veliki posao ne mogu da obezbede garanacije za koje im je potrebna pomoć države". Upitan šta je premijer odgovorio na ovu ideju, Grujić je rekao da je Vučić ocenio da je to veoma zanimljiva ideja.

Sertić: Administracija i još po nešto

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić rekao je, posle sastanka, da je najveća bojazan privrede da neće biti sprovedeno ono što je do sada najavljivano.

Setić je rekao da je premijer dao svoje uveravanje da će kabinet biti otvoren za privrednike i da će svi ministri raditi na tome da sve najavljene mere budu sprovedene.

Najveći broj problema se, prema njegovim rečima, tiče administracije, loših zakona, neusaglašenosti, visine poreza, rada inspekcijskih službi, zatim tržišta koje nije uređeno na adekvatan način.

U tom pravcu su, kako kaže, išli i predlozi kako bi se to rešavalo.
Foto: Beta
"Ovo su bile načelne mere, koje su privrednici generalno podržali, precizne mere još nisu usvojene", rekao je Sertić.

On je podsetio da je premijer najavio subvencionisane kredite za privredu, kao i olakšice privrednicima koji zapošljavaju nove radnike.

"I dalje se naglašava da je neophodno da problem administracije bude rešen i da sve državne službe rade adekvatno'', rekao je Sertić.

Pre sastanka sa privrednicima, Vučić je razgovarao sa najpre sa bankarima, pa sa građevinarima, ali je sastanak sa privrednicima najduže trajao.

Jevrosimović: Merićemo prolazno vreme

Predsednik kompanije KomTrejd Veselin Jevrosimović izjavio je da sastanak privrednika sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem predstavlja ohrabrenje za privredni sektor i dodao da će sastanci, koji će uslediti, biti prilika da se na kvartalnom nivou meri učinjeno.

"Sastanak sa premijerom veoma je značajan jer će se kvartalno meriti 'prolazno vreme'. Od sastanka do sastanka sagledavaće se sve primedbe i problemi koji muče privredu, dokle se stiglo sa zakonima koji terba da se prilagode kako bi se privreda relaksirala i kako bi država i privreda ubirale što veću korist kroz poreze i doprinose", rekao je Jevrosimović novinarima.

Prema njegovim rečima, kroz te sastanke, koliko-toliko, nastojaće se da se uredi privredni ambijent kako za domaće tako i za strane investitore.
Foto: Tanjug
Jevrosimović je rekao da lično misli da će rezultati moći da se osete veoma brzo.

"Ovde su bili predstavnici svih privrednih grana - tekstilne industrije, drvne, IT... Skup je bio šarolik. Jutros su bili bankari. Dosta zavisi od bankarskog sektora koliko će da pomogne i podrži privredu, jer bez banaka teško da i privreda može da se oporavi", kazao je on.

Podsetio je da se premijer sastao i sa predsatvnicima građevinskog sektora koji je u najtežoj situaciji.

Jevrosimović je ocenio da je generalno sama činjenica da se krenulo sa ovakvom pričom, sastancima i pokušajima da se uradi nešto, da je to veliko ohrabrenje. Dodao je da sličan sastanak nije održan više od dve decenije od kada se on bavi biznisom.

Sastanku su prisustvovali između ostalih Miroslav Mišković, Branislav Grujić, Milan Beko, Željko Mitrović, Goran Perčević, Vojin Djordjević i Dragan Tomić.

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković, nakon sastanka je rekao kratko da će utiske izneti drugi put. A na komentar da izgleda zadovoljno, dodao je da je on uvek zadovoljan.

Pre sastanka sa privrednicima, Vučić je razgovarao sa predstavicima bankarskog a potom i gradjevinskog sektora. Po oceni premijera sastanci su bili korisni jer se na njima čulo mnogo dobrih predloga.

Na tim sastancima održanim u Palati Srbija predočen je kratkoročni paket ekonomskih mera koji ima za cilj oživljavanje privrednih aktivnosti, rast realnog sektora i nova zapošljavanja, koji bi od četvrtka trebalo da bude operativan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: