Traktor koji troši kao upaljač

Inženjer Ostoja Rajić napravio je ekološko vozilo koji štedi 50 odsto goriva. Tajna je u menjaču koji može da se ugradi i u kamione, autobuse i automobile.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.03.2014.

08:17

Default images

Ministarstvo prosvete i nauke platiće polovinu novca potrebnog za izradu prototipa ekološkog traktora koji je patentirao inženjer Ostoja Rajić.

Naš poznati pronalazač koji je, do sada, registrovao 50 patenata od kojih su najpoznatiji protočni bojleri i ekološki ventil, ponovo je iznenadio javnost - ekološkim traktorom, čiju će izradu finansirati i Ministarstvo nauke. "Traktor štedi 50 odsto goriva u odnosu na sve postojeće. Izbacio sam menjač, lamelu, druk lager i korpu, pa ugradio svoj multifunkcionalni prenosnik snage (menjač) koji pojačava obrtni momenat motora pri istoj snazi. To znači da traktor sada može da vuče višestruko bolje, pa ako je do sada vukao jedan plug, može da vuče dva sa istom potrošnjom energije i obradi duplo više zemlje", kaže Ostoja Rajić.

Takođe, u menjač ekološkog traktora se ne sipa ulje, pa će vek trajanja biti duplo duži. I proizvodnja će biti jeftinija, čak, deset puta u odnosu na menjače koje proizvodi „Rekord“ u Rakovici. I održavanje je 80 odsto jeftinije, jer se menjaju samo ležajevi kada im istekne radni vek.

"Ovaj multifunkcionalni prenosnik snage može da se ugradi i u autobus, kamion, automobil, tenk i sve industrijske mašine. Ušteda bi bila višestruka", objašnjava Rajić.

Ovaj inženjer je iskustvo stekao u Nemačkoj, Austriji i Engleskoj radeći u industrijskim sistemima, rafinerijama i reaktorima. Njemu je životni cilj da organizuje centar za inovativni privredni razvoj u kojem će biti okupljeni mladi pronalazači.

Rajić tvrdi da je Srbija prepuna ideja i projekata, ali da ne mogu da se ostvare, jer nema početnog kapitala, a pronalazači su fizička lica koja ne mogu ni da opravdaju dobijena sredstva. U ovom centru bi se okupljali pronalazači, a prototipove bi finanasiralo Ministarstvo nauke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

16 h

Podeli: