Kostić: Napravićemo najbolju banku

Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić izjavio je da je namera Grupe da od AIK banke napravi najefikasniju bankarsku platformu u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.03.2014.

17:26

Default images

Namera je, dodao je, da banka bude još profitabilnija, pružajući usluge i privredi i stanovništvu. Kostić je izrazio nadu da za to neće biti potrebno puno vremena.

AIK banka će pružati usluge i realnom sektoru i stanovništvu i MK Grupa neće sigurno širiti veliku mrežu poslovnica, već će imati optimalni broj za Srbiju, objasnio je Kostić.

MK Grupa, s obzirom na veličinu, već se ponaša kao banka i ima poslovne aranžmane sa dvadesetak banaka, od toga, na primer sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC - deo Svetske banke), Nemačkom razvojnom bankom (KfW), Holandskom razvojnom bankom, Austrijskom razvojnom bankom, rekao je Kostić.

"Mi (MK Grupa) smo već u bankarstvu i pritom sam ja već 17 godina u Upravnom odboru AIK banke", podsetio je predsednik MK Grupe i dodao da preuzimanje akcija AIK banke predstavlja kontinuitet u poslovanju MK Grupe, koji se završio preuzimanjem većinskog paketa akcija u toj banci.

MK Grupa će se truditi da AIK banku stavi u isti sistem vrednosti kakav važi u okviru Grupe i ta banka će "sigurno pretrpeti neke izmene, ali nadam se u pozitivnom smeru", najavio je Kostić.

Centralni registar hartija od vrednosti, 4. februara je objavio da je Sunoko (deo MK Grupe) istakao ponudu za preuzimanje do 100 odsto akcija AIK banke, po pojedinačnoj ceni od 1.635, a ponuda je okončana 24. februara. U AIK Banci, Sunoko je pre ovoga posedovao 37,9 odsto akcija, tako da je za 20 dana, kompanija uspela da otkupi 12,46 odsto akcija da bi obezbedila većinski udeo u vlasništvu, što po ponuđenoj ceni od 1.635 dinara po akciji iznosi oko 16 miliona evra.

Najveći pojedinačni akcionar AIK banke, pre ponude za preuzimanje, bila je Poljoprivredna banka Grčke (Agricultural Bank od Greace), sa udelom od 20,35 odsto akcija. Na čelu Izvršnog odbora banke je Vladimir Čupić, koji je pre toga dugo bio predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adrija banke, a predsednik Upravnog odbora AIK banke je Miodrag Kostić.

Prema zvaničnim podacima, dobit AIK banke u 2012. godini bila je 3,64 milijarde dinara, dok je dobit pre oporezivanja za prvih devet meseci 2013. godine bila 1,5 milijardu dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: