Padaju carine, jeftinija i kola

Carine na uvoz neke robe poreklom iz Evropske unije od 1. januara 2014. biće ili dva do tri odsto niže, ili ukinute, piše list "24 sata".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 26.12.2013.

10:18

Default images

Na tom spisku su mikrotalasne peći, pegle, šporeti, televizori, monitori i usisivači, prehrambeni proizvodi i određene vrste automobila. Cene ovih artikala bi i za krajnje potrošače mogle da se smanje za isti procenat za koliko se smanjuje i carinska stopa.

Ekonomista Dragovan Milićević kaže za "24 sata“ da ipak ne treba očekivati preveliko pojeftinjenje, jer su carine za te proizvode i do sada iznosile tek dva do tri odsto.

"Tehniku mi ne proizvodimo, sve uvozimo, ali treba imati u vidu da su cene kod nas već niske", kaže Milićević.

Na režimu bescarinskog uvoza iz EU još od 2013. bili su frižideri, zamrzivači, mašine za pranje posuđa, pranje i sušenje veša, zatim ručni alat i ručne testere, podsećaju u Upravi carina.

"Carinska stopa za mikrotalasne peći, pegle, šporete, televizore, monitore i usisivače, koja je tokom ove godine iznosila tri odsto, od 2014. iznosiće nula odsto", kažu u Upravi carina.

Od Nove godine ukida se i carinska stopa na uvoz automobila, koja sada iznosi 2,5 odsto. To će važiti za benzince do 1.000 i preko 3.000 kubika, i za automobile na dizel do 1.500 i preko 2.500 kubika.

"Ti automobili će verovatno biti od 100 do 200 evra jeftiniji. Međutim, našim ljudima su najzanimljiviji oni do 1.000 kubika, dok su oni preko 3.000 manje interesantni", kaže za "24 sata“ Milan Belen iz firme "Reno Nisan Srbija“.

Zoran Dragojev, direktor auto-placeva Integra motors, kaže da je prodaja automobila kod nas toliko loša da će se ova godina završiti "sa 18.000 prodatih primeraka, što je na nivou 1999, kad smo bili bombardovani“.

Preko Pej-pala plaća se carina od 10 odsto

Ako fizičko lice naručuje robu preko sistema Pej-pal, ovaj carinski režim ne važi. U tom slučaju će se primeniti jedinstvena carinska stopa u iznosu od 10 odsto, kažu u Upravi carina.

"Izuzetak su situacije kada građanin zahteva da se pokrene redovan carinski postupak, a tada će carina za većinu industrijskih proizvoda biti nula odsto. Međutim, to bi onda podrazumevalo i angažovanje špeditera, pa svako mora da proceni šta mu se više isplati. U nekim situacijama, zbir cene usluge i PDV-a može biti veći u nominalnom iznosu nego da se carini po stopi od 10 odsto", kažu u Upravi carina. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: