Netransparentnost javnih nabavki

Sistem javnih nabavki u Srbiji spada u manje transparentne u regionu, saopšteno je na regionalnoj konferenciji o toj temi u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2013.

13:51

Default images

Na tom skupu je objašnjeno da se, prema procenama, petina do četvrtina vrednosti javnih nabavki realizuje pregovaračkim postupkom bez objave javnog poziva.

Ukupna vrednost javnih nabavki u Srbiji u 2011. i 2012. iznosila je blizu 600 milijardi dinara, i činila je devet odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), navela je Ivana Stevanović iz Centra za razvoj neprofitnog sektora.

Prosečna vrednost ugovora iznosila je između 26.000 evra i 31.000 evra, rekla je Stevanović na konferenciji "Ka efikasnim javnim nabavkama na Zapadnom Balkanu".

Ona je ukazala na jako visok procenat javnih preduzeća koja učestvuju u strukturi javnih nabavki, koji iznosi više od 60 odsto, odnosno četiri do pet puta više od ostalih grupa - državnih organa, lokalnih samouprava i javnih ustanova.

Više od polovina javnih nabavki u Srbiji realizuje se kroz otvoreni postupak, međutim, učešće najnetransparentnijeg vida postupka bez objave javnog poziva je jako visoko i iznosi 20 odsto, kazala je Stevanovićeva.

Iz tog razloga, skoro polovina utvrđenih nepravilnosti se odnosi na urušavanje konkurencije pozivanjem jednog tačno određenog ponuđača, objasnila je Stevanović na skupu organizovanom u okviru projekta "Ka efikasnim mehanizmima javnih nabavki u državama (potencijalnim) kandidatima za članstvo u EU", koji finansira EU.

Prema njenim rečima, Uprava za javne nabavke je utvrdila vrednost nepravilnosti od blizu tri milijarde dinara u 2011. i skoro 8,5 milijardi dinara u 2012. godini.

Stevanovićeva je podsetila da je prošle godine u Srbiji donet novi Zakon o javnim nabavkama, čija je primena počela prvog aprila ove godine, pa je još rano za konkretne ocene.

Šef odeljenja Generalnog direktorata za proširenje u Evropskoj komisiji Nikola Bertolini rekao je da je ova tema od velikog značaja, jer način na koji se troši javni novac je briga svih.

"Vrlo je važno za procedure, duh i ideju EU kako se troši javni novac... da su svakodnevno predmet revizije i kontrole i ako uradimo nešto pogrešno, na kraju dana će to izaći na videlo", istakao je Bertolini.

On je dodao da međutim, to ne važi za većinu drugih zemlja, lokalnih država i partnera EU.

Predstavnik Crne Gore, Vuk Maraš iz MANS-a, kazao je da se u EU oko 13 odsto vrednosti javnih nabavki "baci ili završi u nečijem džepu".

"Ako uzmemo da je toliki procenat i u regionu, to znači da negde 'nestane' ukupno oko 700 miliona evra, odnosno u slučaju Srbije 300 miliona evra, koji bi mogli da se ulože u bolnice ili vrtiće", upozorio je Maraš.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati komparativnog istraživanja pravnog i institucionalnog okvira javnih nabavki, efektivnosti postojećih sistema, rizika za pojavu korupcije i preporuke za unapređenje sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

10 h

Podeli: