Srbija

Sreda, 30.10.2013.

11:36

Sporazumi srpskih i ruskih firmi

Na današnjoj investicionoj konferenciji u Moskvi, u organizaciji Privredne komore Srbije, potpisani su prvi sporazumi srpskih i ruskih kompanija.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Kompanije Spektra iz Čačka i Metromeda iz Omska potpisale su ugovor o zajedničkom ulaganju i saradnji, a Majevica holding iz Bačke Palanke i TESE Voronjež pismo o namerama.

Kako je Tanjugu rekao predsednik PKS Željko Sertić, do kraja dana biće još takvih ugovora, ovo je samo početak.

Privreda Srbije na ovoj konferenciji predstavlja predloge 75 projekata vrednih sedam milijardi evra potencijalnim ruskim investitorima.

Na javnom konkursu organizovanom početkom avgusta PKS je zabrala 27 projekata iz oblasti industrije, 25 iz turizma i građevinarstva, i po 11 projekata iz energetike i zaštite životne sredine, kao i projekte iz oblasti poljoprivrede, trgovine, prehrane i logistike.

Od izabranih projekata iz oblasti industrije, po deset se odnosi na farmaceutsku, metalnu i elektro-industriju, a sedam na hemijsku.

Među izabranim je projekat za pokretanje proizvodnje u IMK 14. oktobar iz Kruševca za šta vrednost investicije iznosi 50 miliona evra. Tu je i projekat za proizvodnju traktora i dizel-motora za traktore u Industriji motora Rakovica, vrednosti 10 do 15 miliona evra, kao i projekat za pokretanje proizvodnje u HI Župa, vrednosti investicije 30 miliona evra.

Projekti iz oblasti turizma odnose se na Turističko-rehabilitacioni centar Palanački kiseljak, Vrnjačku Banju, banje Gornja Trepča, Bečej i Vrdnik, na banjske centre u Republici Srpskoj u Novom Gradu i Višegradu, kao i na opštine Golubac, Surčin, Bela Crkva, Apatin, zatim Novi Sad, Zrenjanin, Čačak, Kraljevo i Beograd.

Iz oblasti poljoprivrede zastupljeni su projekti proizvodnje smrznutog jagodičastog i koštunjavog voća i sušenog voća na domaći način, prerade, sušenje i pakovanje lekovitog bilja i šumskih plodova, kao i proizvodnja biljnih preparata i embriona goveda simentalske rase.

Nosioci projekta iz oblasti energetike i zaštite životne sredine su Javna preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS), Srbijagas i Transnafta.

Najveća vrednost investicije je 1,5 milijarde evra za izgradnju gasnih toplana-termoelektrana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Pančevu.

Skupu prisustvuje i predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je na otvaranju konferencije poručio da Srbija ima znatne investicione resurse i da smatra da investicije ruskih partnera mogu biti iskorišćene na najbolji mogući način.

Prisustvo predsednika Nikolića, po oceni predsednika Trgovinsko industrijske komore Ruske Federacije Sergeja Nikolajeviča Katirina, značajan je signal za ruska preduzeća o ozbiljnim namerama Srbije za saradnju.

Srbija i Rusija beleže dosta ozbiljnu revitalizaciju odnosa, kao i proširenje liste robe koja se razmenjuje, i novih oblasti privredne saradnje dve zemlje, dodao je on.

Na investicionoj konferenciji koju su organizovale privredne komore Rusije i Srbije, učestvovalo je više od 100 predstavnika ruskih firmi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: