Krstić: Javni dug biće 21 mlrd evra

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je večeras da država ima dva prioritetna zadataka- da obezbedi finansijsku stabilnost zemlje i zdrav rast privrede.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 04.10.2013.

18:12

Default images

Krstić je, zatvarajući dvodnevnu Međunarodnu konferenciju "Kvantni skok", precizirao da je za ostvarivanje ta dva zadatka potrebno je učiniti napredak u pet oblasti.

Kako je naveo, to su naplata poreza i akciza, reforma javnog sektora, konačno rešavanje problema javnih preduzeća u restrukturiranju, zaustavljanje rasta javnog duga i kreiranje novog poslovnog ambijenta koje je, dodao je, možda i najvažnije.

Minitsar finansija je, u svom prvom javnom obraćanju, procenio da će javni dug, koji je na kraju prošle godine iznosio skoro 19 milijardi evra, na kraju 2013. biti 21 milijarda evra. On je objasnio da će javni dug morati da raste do trenutka kada će biti na održivom nivou, dodajući da će za postepeno smanjivanje javnog duga biti potrebno tri do četiri godine.

Krstić je ukazao da oko milijardu evra, odnosno 10 odsto ukupnih državnih troškova, ode na kamate.

"Ne smemo dozvoliti da nastavimo da se ponašamo kao kockar koji uzima nove dugove od jednog do drugog prijatelja kako bi vratio stare dugove, jer se na kraju priče tako ostaje i bez prijatelja i bez para", poručio je Krstić.

On je rekao da to što je Srbija 2008. godine kao ekonomski model izabrala povećanje budžetskog deficita nije nužno bio pogrešan put, već da je problem bilo to što taj novac nije iskorišten za rešavanje problema.

"Nastavili smo da subvencionišemo tekuće troškove tamo gde oni nisu dovodili do promena i rešavanja strukturnih problema", rekao je Krstić.

Ministar finansija je dodao da je ogroman deo privrede u predstečajnom stanju, četvrtina do trećina bankarskih zajmova se ne otplaćuje što vodi u nelikvidnost, ali i iskazao uverenje da teška situacija u privredi može da se popravi.

Vlada se ne plaši reakcija na reforme, već posledica do kojih bi došlo da te reforme ne budu sprovedene, zaključio je ministar finansija.

Probleme rešavati sistemski, ne preko kolena

Krstić je izjavio da će se ekonomski problemi u Srbiji rešavati sistematično i sistemski, "a ne preko kolena" i da će svi morati da ponesu teret ukoliko žele da najavljene mere daju efekte.

"Za godinu dana moramo da budemo na jednom drugom mestu, za šta imamo mali manevarski prostor. To ćemo pokušati da sprovedemo što je odgovornije moguće, ali ćemo takođe morati da garantujemo da to možemo da ostvarimo", rekao je Krstić za RTS nakon završetka konferencije "Kvantni skok" u Beogradu.

On je dodao da se mora istrajati u tome da se javni sektor učini efikasnijim i da se on uredi na najefikasniji način.

"To nismo radili pre 15, 20 godina kada smo imali prilike, i mi ćemo morati da garantujemo da ćemo ukupnu masu koja opterećuje budžet smanjiti", poručio je Kristić.

On je rekao da svi moraju da "ponesu jednak teret u tome".

"Taj teret može biti dobra i pozitivna stvar i ukoliko sami nosite teret i radite to sa nekim ciljem i uspešno, vi ćete za to dobiti nagradu. Tako i treba da bude, jer ono što je kod nas bio problem je to što se nije znalo ko nosi teret i za koga i to što veoma mali broj ljudi nosi teret čitave države", naveo je Krstić.

Ministar finansija je rekao da se to mora promeniti što pre, ali na jedan odgovoran način jer su kako je kazao "to ozbiljne stvari i ne možemo da lomimo preko kolena, čak i ako to nismo radili 15, 20 godina".

"Pokušavaćemo da ekonomske probleme rešavamo sistematično i sistemski a ne preko kolena", rekao je Krstić.

Na pitanje kada se mogu očekivati prvi rezultati Krstić je rekao da će se prvi rezultati za one koji uzmu posao i odgovornost u svoje ruke i ne oslanjaju se na državu misleći da je ona ta koja treba da pomaže, videti odmah.

On je naveo i primer ubiranja poreza, odnosno akciza dodajući da Srbija ne ubira ono što joj po zakonu pripada.

"Moramo da menjamo zakon i da ubiramo više... inače je loše za sve zato što profitiraju oni koji taj zakon ne poštuju", poručio je Krstić.

Krstić i posle Jejla sa SSS

Krstić je na kraju dodao i to da bi on, po automatizmu, trebalo da prima četiri plate, "tri prosečne plus jednu 1 ministarsku", što, dodao je, nije normalno, kao ni to što će u njegovu radnu knjižicu biti upisano da ima srednju stručnu spremu.

Krstić, koji je diplomirao na prestižnom američkom univezitetu Jejl dodao je da kod nas nije moguće da se u kratkom roku nostrifikuje diploma, za šta inače treba platiti od 600 do 1000 evra, koliko iznosi jedna ministarska plata.

Takve stavari su nedopustive i to mora da se menja, zaključio je Krstić.

Dvodnevnu međunarodnu biznis konferenciju "Kvantni skok", koju je organizovala Privredna komora Srbije (PKS) sa ciljem da podstakne stvaranje nove ekonomske klime, juče su otvorili prvi potpredsednik vlade Aleksabdar Vučić i predsednik PKS Željko Sertić, a u njenom radu su učetsvovali poslovni lideri, potencijalni investitori, preduzetnici, vodeći svetski stručnjaci i zvaničnici Vlade Srbije, kako bi kroz razmenu ideja došli do konkretnih i delotvornih rešenja za budućnost srpske ekonomije.

Događaj je okupio više od 70 panelista iz Evrope, Azije, Severne i Centrale Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: