Ministarka hoće ukidanje Srbijagasa

Javno preduzeće Srbijagas čeka restrukturiranje a neke njegove delove verovatno i gašenje.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 13.04.2013.

15:10

Default images

Naime, ministarka energetike Zorana Mihajlović predložila je Vladi da do kraja godine "Srbijagas" pretvori u zatvoreno akcionarsko društvo da bi do kraja naredne godine bilo ugašeno, saznaje list Blic.

Kao razlog za restrukturiranje navodi se visoka zaduženost preduzeća i pokušaj sprečavanja finansijskog sloma Srbijagasa i daljeg zaduživanja države.

Plan je da se iz "Srbijagasa" pre gašenja izdvoje poslovi transporta i skladištenja prirodnog gasa kao i "Azotara Pančevo".

Prema pisanju Blica, reorganizacija je zamišljena u nekoliko faza. U prvoj fazi se iz Srbijagasa izdvajaju u Distribucija , Transport i skladištenje, Trgovina i drugo u dva, tri ili više zatvorenih akcionarskih društava sa 100 odsto kapitala u vlasništvu države.

U drugoj polovini godine sprovodi se druga faza tokom koje je predviđeno formiranje novog zatvorenog akcionaraskog društva Transgas, smanjenje broja zaposlenih uz "prirodni odliv" ili otpremnine, pretvaranje JP Srbijagas u AD Srbijagas.

U trećoj fazi do kraja 2014. predviđa se izdvajanje iz AD Srbijagas imovine i svih pratećih službi u AD Tranasgas i razmatranje formiranje holdinga koji čine AD Transgas, AD Transnafta, AD Elektromreža Srbije, a u perspektivi AD Gasna skladišta Srbije.

Ministarka za B92 kaže da bi više detalja moglo da bude poznato naredne nedelje, dok direktor tog preduzeća Dušan Bajatović nije odgovarao na naše pozive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: