"Đilasov predlog kursa je glupost"

Ekonomista Stojan Stamenković ocenio je da je predlog lidera Demokratske stranke (DS) Dragana Đilasa o prelasku na fiksni kurs dinara glupost.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2013.

14:31

Default images

"Uradite to i imaćete crno tržište (deviza) za vrlo kratko vreme", rekao je on na predstavljanju novog broja ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" u Ekonomskom institutu.

Stamenković je rekao da "kad čita 15 Đilasovih mera" za izlazak Srbije iz krize "ne zna da li da se smeje ili da plače".

"To je jako lepo. Tu ima nekih mera, daćemo subvenciju malo ovde, pa ćemo dati subvenciju onde i tako dalje. Ima tu i spornih stvari",
rekao je on.

Prema rečima, jedna od spornih mera koje je predložio Đilas je formiranje razvoje banke Srbije.

"Pošto smo rešili Razvojnu banku Vojvodine sad da napravimo to i u Srbiji. Ta priča je bila prisutna i dok je DS bila na vlasti", rekao je Stamenković, koji je koordinator istraživačkog projekta MAT-a.

On je postavio pitanje šta Đilasu znači to da treba ukinuti monopole u privredi.

"To je problem koji nije nov, ali se ne ukida dekretom, već morate da napravite sistem koji će stvoriti polje za dolazak, osnivanje kompanija i uspostavljanje konkurencije", rekao je Stamenković i kao primer naveo probleme koje već godinama ima švedska Ikea kod realizacije plana da dođe u Srbiju. Predsednik DS-a Dragan Đilas je prošle sedmice predložio novi program stranke koji pokretanje ekonomije vidi kao ključ za postizanje svih ciljeva.

Đilas je ocenio da država mora da prepozna poljoprivredu, prehrambenu industriju, energetiku, IT industriju i razvoj infrastrukture kao oblasti u kojima Srbija ima najveće šanse za uspeh.

On se zauzeo za jačanje industrije, formiranje razvoje i izvozne banke, kreiranje prostora za otvaranje novih državnih preduzeća u oblastima u kojima postoji jasan državni interes, pre svega u poljoprivredi.

"Izbori u ovoj godini ne bi bili dobri"

Stamenković je ocenio da bi eventualni novi parlamentarni izbori u Srbiji u ovoj godini sa ekonomskog stanovišta bili jednaki katastrofi.

"Raspišite izbore ove godine i neće biti investicija ni ove godine. Sve će da stane, da se čeka rezultat (izbora)", rekao je Stamenković

Stamenkovć je ocenio da su strane direktne investicije, ali i portfolio investicije, put za izlazak Srbije iz krize.

"Zadužuvanje države nije put kojim ćemo izaći iz krize. Ja se bojim da je to put sa kojim ćemo produbiti krizu, ako ne budemo imali strane direktne investicije, kao i portfolio investije koje će zatvori platni bilans", rekao je on.

Napominjući da prognoze MAT-a ne uzimaju u obzir nove izbore, Stamenković je naveo da se ocekuje da će industrijska proizvodnja u Srbiji u prvom kvartalu zabeležiti rast od 2,5 u odnosu na isti period prošle godine.

Prema prognozama MAT-a, potrošačke cene u prvom kvartalu ove godine biće veće oko tri odsto nego u istom periodu prošle godine, dok će izvoz robe u evrima biit veći za 15 odsto, a uvoz na nivou prvog kvartala 2012.

Stamenković je ocenio da je ekonomska poltika Srbije na prelazu iz 2012. u 2013. godinu suočena sa hipotekom pada industrijske i poljoprivredne proizvodnje, ta pada privredne aktivnosti u celini, oličena u padu BDP-a i padu standarda.

"Stvaraju se uslovi za prekid opadajuće tendencije BDP, ali će njegov rast u 2013. ostati na nivou 'izlaska iz rupe' u koju je pao 2012", ocenio je MAT, u kojem je Stamenković koordinator istraživačkog projekta.

Urednik MAT-a Vladimir Vučković je rekao da decembarski rast industrijske proizvodnje od dva odsto u originalnoj i 2,1 odsto u desezoniranoj seriji "nagoveštava nešto bolje dane privrede Srbije".

"Ima pozotivnih siglala da će industrijska proiozvodnja nastaviti da raste i tako uticati na ukupno ekonomsko stanje", rekao je on.

Vučković je dodao i da je u prošloj godini opala za 2,9 podsto, što je, kako je istako, manje od očekivane procena, koja se kretala od minus tri do minus 3,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: