Privrednici: Fijat, događaj godine

Privrednici ocenjuju da je najnegativniji ekonomski događaj u 2012. godini bio odlazak Ju es stila a najpozitivniji početak proizvodnje fijata.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.12.2012.

16:36

Default images

Privrednici koji su učestvovali u anketi B92 o najvažnijem ekonomskom događaju u 2012. smatraju da će proizvodnja fijata omogućiti veći izvoz dok je odlaskom američkog giganta Ju se stila nastala šteta koju još uvek trpimo.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže za B92 da je najvažnije događaj oldazak Ju se stila.

"Mislim da je najvažniji događaj, i to štetan, bio odlazak Ju es stila. To je za državu i dalje veliki problem jer i dalje traje neizvesnost oko nastavka proizvodnje u toj fabrici. Država sve vreme ima štetu zbog toga jer plaća održavanje te fabrike i radnike u njoj. Pozitivna stvar je početak proizvodnje u Fijatu jer taj izvoz može da nadomesti gubitak koji je nastao odlaskom Ju es stila i prestankom proizvodnje u toj fabrici."
Toplica Spasojević, vlasnik ITM grupe, navodi upravo početak proizvodnje u Fijatu kao najvažnije događaj.

"Najvažniji događaj je početak proizvodnje u Fijatu. Mislim da je to koncept koji ima smisla jer Srbija ima tehničko znanje u toj oblasti. Jedna Slovačka sada ima šest fabrika u automobilskoj industriji, Mađarska četiri, a nisu imale nijednu. Mi smo imali četiri a sada moramo da krenemo ispočetka. Ali ova proizvodnja će svakako omogućiti reaktiviranje naše industrijske proizvodnje i zato je ja zdušno podržavam. Najveći problem je dovesti prvog proizvođača i otvoriti prvu fabriku, kasnije to ide lakše jer imamo kooperante, dobavljače koji niču oko te fabrike."
Miroslav Miletić, generalni direktor Bambi Banata, međutim nije izdvaja sušu kao najvažniji događaj u godni na izmeku.

"Po meni događaj godine koji je uticao na naše živote je sakako suša. Suša je doprinela povećanju cena inputa u konditroskoj industriji. Pa je čak i sama suša iskorišćena kako bi se podigle neke cene, recimo žita i brašna. Suša je svakako uticala na naš izvoz kukuruza. Koliko nam je taj izvoz bitan najbolje pokazuje podatak iz 2011. godine da pedeset odsto izvoza poljoprivrednih proizvoda čini kukuruz. Ove godine smo do sada izvezli tek petinu te količine. A pitanje je šta će biti sledeće godine sa poljoprivrednom proizvodnjom, pogotovo što najavljuju još toplije leto."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: