Kontrola kukuruza iz inostranstva

Granični fitosanitarni inspektori kontrolišu sve pošiljke kukuruza iz inostranstva na prisustvo mikotoksina i tokom ove godine nije bilo zaraženih aflatoksinom.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 01.12.2012.

10:24

Default images

Kako je navedeno u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zbog suše koja za posledicu može imati i uvećanu kontaminaciju aflatoksinom, Ministarstvo pojačano radi na utvrdjivanju konkretnih i preciznih podataka o stanju ovogodišnjeg roda kukuruza.

Javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena.
Iz Ministarstva su ukazali da je, na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, odgovornost za bezbednost kukuruza proizvedenog u Srbiji prvenstveno na proizvodjačima.
Propisi nalažu da svaki subjekt u poslovanju sa hranom, koji koristi biljna hraniva medju kojima je i kukuruz, mora da ima uspostavljen sistem samokontrole na prisutvo odredjenih parametara, medju kojima je i aflatoksin.
Ministarstvo je pozvalo medije da neproverene i činjenično neutemeljene izjave, koje dovode do uznemirenja javnosti i značajnog ugrožavanja ekonomskih interesa Srbije kao velikog izvoznika kukuruza, ne plasiraju na senzacionalistički način.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: