"IMR treba spojiti sa IMT"

Srbija kao država koja računa na poljoprivredu kao jednu od glavnih grana privrede mora imati svog proizvođača traktora kaže direktor Industrije motora Rakovica

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 25.11.2012.

11:33

Default images

Direktor (IMR) Zoran Radosavljević je u intervjuu Tanjugu podvukao da IMR, koji je u restrukturiranju od 2005. podiže prihode i iz godine u godinu realizaciju povećava za 20 do 30 odsto, pošto na tržištu postoji potreba za traktorima.

Radosavljević smatra da IMR treba spojiti sa Industrijom mašina i traktora (IMT) i podsećae da ideja o tome datira od pre nekoliko godina, pošto znanje o proizvodnji taktora koje se nalazi u te dve fabrike treba sačuvati.

"Nema tog znanja u svetu. I to treba sačuvati, na ovaj ili onaj način - pronalaženjem strateškog partnera ili podržavljenjem, svejedno je", naveo je direktor IMR, koji nema bojazan da bi ta fabrika mogla biti zatvorena.

"Sada se od Engleske pa sve do Indije, ne proizvodi motor ovog tipa, za ovakve traktore, nigde sem u Beogradu. Mislim da Srbija ne sme da ispusti tu šansu", smatra Radosavljević.

Radosavljević je rekao da posle spajanja IMR i IMT, jednu od lokacijama na kojima se te dve fabrike nalaze prodati kao gradjevinsko zemljište, a sredstva uneti u novu fabriku i tehnološki je unaprediti jer je nemoguće praviti traktore na mašinama iz 1980-ih. IMR ima 120.000 metara kvadratnih (m2) "pod krovom" i na tom prostoru uz dobru organizaciju i sa novim tehnologijama, mogu da se objedine dve fabrike i bez probleme proizvodi nekoliko modela traktora.

Radosavljević je naveo da je IMR obavio svoj zadatak u pogledu restrukturiranja i sada nastoji da oživi proizvodnju, ali da su za to neophodne investicije, kako na održavanju objekata, tako i kupovini novih mašina.

U međuvremenu, kako tvrdi direktor, radnici IMR i dobavljači redovno plaćaju, fabrika beleži rast prihoda i potrebni su joj novi radnici medju zaposlenima kojih je sada oko 850.

"Bilo bi ih i više, potreba postoji, ali se ustručavamo da zapošljavamo nove ljude jer ne znamo kako će sve da se završi", dodao je Radosavljević, istakavši da IMR dosta radi na izvozu, posebno u Africi.

Direktor IMR je ukazao da će ove godine u Etiopiju biti izvezeno 750 traktora, a najavio je i saradnju sa Pakistanom.

Radosavljević je napomenuo da IMR na tržištu najveći problem ima sa beloruskim proizvodjačem traktora, koji nastupa sa 30 do 40 posto izvoznih subvencija i u startu je konkurentniji.

"Kada bi država odvajala pet do 10 odsto izvoznih subvencija, drugačija bi priča bila", zaključio je direktor IMR.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

16 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

13 h

Podeli: