Mencingeru bliska Dačićeva politika

Profesor ekonomije na Pravnom fakultetu u Ljubljani Jože Mencinger kaže da je insistiranje na štednji propast i da mu je politika premijera Ivica Dačića bliska.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

13:31

Default images

"Osnovi problem razvijenih zemalja je što imamo višak proizvodjnje, a nedovoljno tražnje, a kada se kao rešenje uvodi štednja to je po mom mišljenju sasvim pogrešno. Ako jedan štedi, a drugi razbacuje to je dobro za njega, a ako svi štede to je propast", rekao je Mencinger na Menadžerskom forumu Jugoistočne Evrope.

On je istakao da mu je blisko ono što je čuo od Dačića koji je, izmedju ostalog, naveo da građani Srbije nemaju odakle da štede i da je za rešenje ekonomske situacije potrebno da se pokrene novi investicioni ciklus.

"Ono što kaže premijer veoma mi je blizu. I mene smatraju za levičara u Sloveniji", naveo je Mencinger.

Slovenački profesor je ukazao i da je jedan od problema Srbije to što je skoro 20 godina išla nizbrdo dok su drugi išli uzbrdo, a da se sada kada je cela Evropa u problemu, to preliva i na Srbiju i povećava njene probleme.

"Preko noći ne može puno da se uradi. Tu treba strpljivost koja traje deset godina", poručio je Mencinger.

Prema nejgovim rečima, Srbija ima problem i sa tim što je u aktuelnim uslovima veoma teško doći na tržište, jer ono što se proizvodi već zadovoljava celu potražnju.

"Kod vas je problem i to što ne proizvodite dovoljno proizvoda sa kojima bi konkurisali na evropskom tržištu gde ionako ima previše proizvoda", ukazao je Mencinger. On je dodao i da je saradnja u regionu dobra kada je u pitanu zajednička borba sa krizom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: