Knežević: Šteta od suše je strašna

Prema procenama, šteta zbog suše je preko 2 milijarde dolara. Gost vesti na b92 Goran Knežević, novi ministar poljoprivrede, rekao je da je ova suša strašna.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2012.

16:00

Default images

Prema njegovim rečima, rod poljoprivrednih kultura manji je za 50 odsto. Štete na usevima su više stotina miliona evra.

Knežević kaže da će na sledećoj sednici Vlade razgovarati o ovoj temi i da će pokušati da pomogne poljoprivrednicima.

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević rekao je danas da će nažalost zbog suše poskupeti pojedini prehrambeni proizvodi.

"Pokušaćemo da intervenišemo sa odredjenim količinama robe, pokušaćemo da subvencijama poljoprivrednicima omogućimo i da
njihovi proizvodi budu jeftiniji, da omogućimo da ne bude velikog skoka cene hrane",
kazao je Knežević za B92.

On je naveo da je o tome trebalo mnogo ranije razmišljati i da je prethodna vlada morala preko Direkcije za robne rezerve da obezbedi
određenu količinu strateških proizvoda i da intervencijom na tržištu onemogući da se cene "praktično ne penju do neba".

"Situacija u budžetu je katastrofalna, trenutno nedostaje dve milijarde evra da bi država mogla da izmiri svoje obaveze. Taj novac će država morati da pozajmi, a od danas će on biti još skuplji. Ipak, pretpostavljam da će biti nekih materijalnih davanja, direktno finansijskih, ali pre svega treba izvršiti preraspodelu budžeta, da poljoprivrednici budu oslobodjeni nekih državnih nameta da bi mogli da prežive", rekao je Knežević.

Na pitanje da li će biti poskupljenja osnovnih životnih namirnica, Knežević je odgovorio da su "nažalost, poskupljenja neminovna" i dodao da je o tome trebalo da se razmišlja dosta ranije.

On je rekao i da će Vlada intervenisati na tržištu, kako bi se sprečio veći skok cena namirnica, ali i da će subvencijama poljoprivrednicima pokušati da omogući da njihovi proizvodi budu jeftiniji. Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da to ministarstvo nije u mogućnosti da produži ugovore sa skoro 2.000 agronoma koji su u prethodnom periodu bili angažovani na mestu asistenta-savetodavca.

Ministar Knežević je za našu kuću rekao da ministarstvo sa asistentima-savetodavcima nije raskinulo, već nije produžili ugovore koje su imali sa prethodnim ministarstvom.

"Oni su bili izmanipulisani u startu, kada im je rečeno da će potpisivati ugovore na godinu dana. Međutim, na svaka tri meseca potpisivali su ugovore za privremene i povremene poslove koji su sada istekli", rekao je Knežević.

Ministar poljoprivrede je dodao da asistentima-savetodavcima za prethodni period nije plaćeno skoro 200 miliona dinara, kao i da bi za naredni period od tri meseca trebalo izdvojiti još 500 miliona dinara.

"To u ovom trenutku država ne može. Kad imamo takvu situaciju sa budžetom, sa posledicama suša, sa subvencijama koje treba da damo seljacima da bi zasnovali rod za sledeću godinu, mi to jednostavno nismo mogli", rekao je ministar poljoprivrede.

Knežević je najavio da će posle rebalansa budžeta ministarstvo poljoprivrede ponovo razgovarati sa agronomima, i da oni do tada treba da naprave analizu onoga što su radili.

"Ministarstvo će oceniti kojim bi to poslovima neki od njih eventualno mogli da se bave i u sladu sa finansijskim mogućnostima neke od njih će ponovo angažovati", rekao je Knežević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: