Kostić: Srbiji preti grčki scenario

Predsednik MK grupe Miodrag Kostić kaže da Srbiji preti "grčki scenario" ukoliko država ne bude pažljivo usklađivala prihode i rashode.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Subota, 16.06.2012.

12:13

Default images

"Država treba da ima prihode", kazao je Kostić i istakao da nije za to da penzioneri traže veće penzije na ime zaduživanja svojih unuka.

Predsednik MK grupe smatra da bi povećanje penzija i plata u javnom sektoru trbalo da bude samo ukoliko ima novca za njihovu isplatu, ali da država mora da kaže ne takvoj politici ukoliko novca nema.

"To je pitanje matematike. Ne mogu se zaduživati buduće generacije do besomučnosti", naglasio je Kostić i ocenio kao zabrinjavajuće to što je "od pre nekoliko meseci broj isplaćenih plata počeo da biva manji nego broj penzija". "Ako mislite da se u MK grupi isplaćuju plate veće nego što je zarada kompanije, to je nemoguće. Kao što svaka firma ima bilans i država mora da ga ima", naveo je predsednik MK grupe.

Kostić je dodao i da zbog izbora od januara birokratija usporava rad privrede. "Administracija mora da radi za bilo koju vlast. U Srbiji gotovo da će i železnica da stane zbog izbora", kazao je Kostić.

On smatra da "dolaskom nove partije na vlast ne treba da se menja administracija, ona koja treba da bude profesionalna i kvalitetna" i da se ne bira "po partijskoj liniji".

U Srbiji su, kako je dodao, ranijih godina u javni sektor i administarciju nakon svakih izbora dolazili su novi ljudi, dok stari nisu odlazili.

"Ukoliko se ne krene sa rezanjem tolike administracije privreda neće moći da izdrži", kazao je on i dodao da se na takve stvari "žmuri 30 godina" i da niko neće da preuzme inicijativu i kaže da je dosta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

19 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

23 h

Podeli: