MMF i Ju Es Stil "oborili" dinar

Pad vrednosti dinara u odnosu na evro od početka godine do dana uzrokovan je, između ostalog, zamrzavanjem aranžmana sa MMF-om i odlaskom Ju Es Stila iz Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 21.04.2012.

00:11

Default images

Viceguvrener Narodne banke Srbije (NBS) Bojan Marković kaže da je dinar od početka 2012. oslabio za pet do šest procenata u odnosu na evro, a da je NBS zbog sprečavanja preteranih oscilacija kursa prodala 550 miliona evra na međubankarskom tržištu.

Marković je ocenio da kretanje kursa zavisi od “mnogih stvari”, a da jedna od njih jeste i deficit tekućeg računa platnog bilansa, koji po viceguverneru, može biti otklonjen kroz strukturne promene i fiskalnu politiku.

“Strukturne promene će dovesti do poboljšanja produktivnosti i konkurentnosti sektora razmenjivih dobara, za razliku od sektora usluga, a fiskalna politika može da pripomogne promeni izvora rasta ukupnog domaćeg proizvoda – dalje od potrošnje, a više ka izvozno orijentisanim granama, rekao je on.

Viceguverner smatra da “što su ova dva mehanizma efikasnija, to će biti manje potrebe za bilo kakvom korekcijom kursa”. On je ocenio da se to može uraditi tako što će se manje trošiti, a više ulagati u investicije koje će doprineti izvozno orijentisanim i uvozno-supstitivnim sektorima.

“Sve što se dešava sa kursom reflektuje stanje naše privrede, stanje eksterne ravnoteže, ali takođe utiče i na inflaciju tako da NBS pomno prati šta se dešava na deviznom tržištu i tu je da obezbedi njegovu stabilnost”, rekao je Marković.

On je dodao da je osnovni zadatak NBS održavanje niske i stabilne inflacije. “Inflacija je u martu iznosila na međugodišnjem nivou 3,2 procenta, a mi očekujemo da će u aprilu ona biti još i niža. Cilj inflacije za ovu godinu jeste 4 plus - minus 1,5 procenata", zaključio je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: