Srbija

Četvrtak, 08.12.2011.

15:23

Amerikanci kupili kruševački Trajal

Vlada Srbije i kompanija Kuper tajer potpisali su ugovor po kojem će američka kompanija kupiti kruševačku fabriku automobilskih guma Trajal za 13 miliona evra.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić kaže da će američka kompanija u prvoj fazi investirati 50 miliona evra u Trajalovu fabriku guma i zaposliti 500 ljudi.

On je kazao da će Kuper tajer početi prozvodnju guma u Srbiji u prvom kvartalu 2012. i da je plan da se proizvodnja poveća sa 500.000 na tri miliona guma godišnje.

Plan je, kako je dodao, da u kruševačkoj fabrici guma kasnije bude zaposleno 700 radnika. Potpisivanju ugovora o prodaji kruševačke fabrike guma u Predsedništvu Srbije prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Srbije Mirko Cvetković.

Čestitajući američkoj kompaniji zbog dolaska u Srbiju, Tadić je izrazio očekivanje da će iz Srbije gume biti izvožene u čitav svet, a da će, kao i drugi investitori, Kuper tajer biti zadovoljan kvalitetom radnika.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da investicija američke kompanije u Srbiju ima privrednu i političku dimenziju. "Svaka kompanija koja dolazi iz SAD je dobar znak i očekujemo da Kuper tajer prenese pozitivnu poruku o Srbiji na američkom prostoru", rekao je Tadić.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je naglasio da dolazak ove svetski poznate kompanije, potvrđuje da u Srbiji postoji privredni ambijent u kojem može da se ostvari profit.

On je poručio američkoj kompaniji da dobra iskustva iz Srbije prenese kolegama u SAD, a da ono što je loše ukaže Vladi Srbije koja će to ispraviti.

"Trajal je 2006. godine prodat bugarskoj kompaniji Brikel, ali je situacija od početka bila nategnuta, a 2008. godine su radnici štrajkovali zbog zarada", kazao je ministar ekonomije Nebojša Ćirić i dodao da je Vlada Srbije odlučila da se Trajal reorganizuje kroz stečaj. Kako je precizirao, američka kompanija će fabrici automobilskih guma, u kojoj će imati 100 odsto kapitala, proizvoditi gume pod brendom "kuper tajer" sa znakom "napravljeno u Srbiji" i da će ih izvoziti na svetsko tržište.

Prema rečima Ćirića, kroz ugovor sa američkom kompanijom i nadzor Vlade u drugom delu fabrike biće rešen status svih 2.200 zaposlenih u Trajalu.

Generalni direktor kompanije Kuper tajer Roj Arms kazao je da će Srbija od dolaska te kompanije imati višestruku korist, među kojima su najvažnije očuvanje zaposlenosti i porez koji će se plaćati. Arms je kazao da se ta kompanija za investiciju u Srbiji odlučila zbog kvalitetne radne snage.

Arms je ocenio da su vrednosti koje karakteristične u srpskom narodu slične onima koje poseduju i cene zaposleni u toj kompaniji, a kojih ima 13.000 širom sveta.

Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik kazala je da će investicija Kuper tajera u Srbiji doprineti sve boljim i rastućim ekonomskim odnosima dve države. Vorlik je najavila da će sledeće sedmice zajedno sa srpskim ministrom ekonomije otputovati u SAD da bi ojačali te odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

15 h

Podeli: