Brkić: Neka nam je Bog u pomoći

Delu tzv. intelektualne elite, odnosno parazitima koji odlično žive na državnoj sisi, je u interesu da nas drži podalje od EU, kaže Miša Brkić.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 03.12.2011.

23:31

Default images

On dodaje da nam oni već godina prodaju nepostojeću pamet, a zapravo samo u zatvorenom društvu mogu da izigravaju nekakve "veličine”.

"Evropska unija ne odgovara ni bar trećini srpske ekonomije, koja posluje u tzv. sivoj zoni i ne plaća porez. Ne odgovara ni onima koji bi da zadrže poklonjene monopole", kaže Brkić.

Ovaj novinar i ekonomski analitičar dodaje da "EU ne odgovara ni bar jednoj desetini građana, koji samo u državnom uhlebljenju vide svoju budućnost i egzistenciju. Dolazak evropskih standarda primorao bi ih da pokažu svoju sposobnost i da od nje žive". On kaže da se "mora biti načisto s tim da Evropska unija nije nekakva Nedođija u kojoj mi spavamo pod šljivom, a neko nas izdržava. Tako su decenijama Grci živeli na grbači EU u svojevrsnom komunizmu i onda je taj sistem propao".

"Ali i nije poenta evropeizacije Srbije u modelu 'lezi lebe da te jedem', već naprotiv, u transformaciji sistema vrednosti, kao i sprečavanju pljačke građana, poreskih obveznika, državne kase i srpske privrede", dodaje Brkić.

Brkić naglašava da se boji "da će u tom smislu eventualno odlaganje potvrde kandidature Srbije biti proslavljeno u nekim ministarstvima i državnim institucijama. Međutim, taj interni vatromet će biti kratkog daha jer će ubrzo doći maca na vratanca. Možda i odlučimo kao država da ne uđemo u EU, ali nećemo moći da izdržimo alavost političke elite i državne administracije".

"Doći će sudbina Grčke i na vrata Beograda i onda ćemo biti u prilici da posmatramo kako će jedna gramziva elita – pri tome ne mislim na pojedinačno partije ni trenutnu vlast nego na srpsku političku elitu uopšte – biti počišćena sa scene", upozorava on.

Miša Brkić kaže i da se boji da posle izbora uopšte nećemo znati kako ćemo. "Imam, naime, utisak da se sadašnja koalicija ponaša kao da ona možda neće dobiti te izbore i zato se trudi da svim silama onima koji je naslede maksimalno oteža život. Jer, ta vrsta rasipništva je zastrašujuća. Pa samo će obećanja da će penzije sledeće godine ostati na ovogodišnjem tempu rasta koštati budžet 700 miliona dolara. A podsetiću vas da smo pre dva meseca prodali na međunarodnom finansijskom tržištu državnih obveznica za milijardu dolara. Dakle, praktično će sve to biti potrošeno na penzije", objašnjava.

On smatra da se "političke elite u Srbiji ponašaju u stilu: važno je da nas vole birači jer trošimo pare koje će vraćati neko drugi. E isto tako su se ponašale dinastije političara u Grčkoj i dovele su državu dovde dokle su je dovele. Jer to je, naprosto, neodrživ model. Ali i pored toga srpski budžet za sledeću godinu biće pravljen po grčkom scenariju. Dakle, koliko god nam para treba da potkupimo birače, toliko ćemo ih staviti u budžet. To, naravno, neće biti razvojni budžet, kao što nikada do sad nije ni bio, jer u ovoj vlasti niko ni ne razmišlja o razvoju".

"Biće to klasičan socijalni budžet, kojim će se kupovati glasačke duše. Pri tome sam uveren da čak neće biti ni nekih velikih unutarkoalicionih svađa, naprotiv, uveren sam da ćemo biti svedoci još jedne neprincipijelne finansijske koalicije, u koju će se svi ugraditi 'po željama i zaslugama'. I neka nam je Bog u pomoći", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: