Srbija više nije raj za Kineze

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže da su Kinezi u Srbiji zaista radili u rajskim uslovima.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

12:52

Default images

"Svake godine su utajili po osnovu poreza, carina i drugih davanja državi između 400 i 600 miliona evra. Četiri petine robe posle carinjenja oni su prodavali nelegalno, ali su ujedno i punili crna tržišta što je odgovaralo Vladi jer im je to bio svojevrstan socijalni program", kaže Knežević.

Međutim, kako dodaje, sada se situacija zaoštrava padom tražnje, kupovne moći i zaposlenosti i oni sada teže podnose troškove poslovanja u Srbiji. "Tako da je sada realno kriza njih svela na neke optimalnije ali i na nešto zakonitije uslove poslovanja i normalno da sada oni ne mogu da izdrže", navodi Knežević, koji je i vlasnik modne konfekcije Modus.

On smatra da nelojalne konkurencije u Srbiji uskoro neće biti.

"Kineska roba je bila generator posrnuća više od 50.000 preduzeća. Ako vam neko proda robu bez PDV-a, pa normalno je da je on 30 odsto jeftiniji", tvrdi on.

"Tako da je država amnestirala Kineze i oni su svake godine otprilike odneli dva do tri mosta iz Srbije i meni iz potpuno nepoznatih razloga , osim što je kupovan socijalni mir koji je bio neophodan, jer nismo uspeli da stvorimo fondove i investicije kako bi smo ljude koji su ostali bez posla u fazi tranzicije mogli da zaposlimo", navodi Knežević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

13 h

Podeli: