Kalanović: Zaglavljeni u tranziciji

Vicepremijerka Srbije Verica Kalanović kaže da je neophodno da Srbija sledeće četiri godine nastavi strukturne reforme, kako bi bila ekonomski stabilna država.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2011.

14:04

Default images

"Nažalost, Srbija se u ovom trenutku zaglavila u tranziciji i sprovodjenju reformi. Neke reforme smo započeli, neke idu sporo, ali smo većinu okončali", rekla je Kalanović.

Prema njenim rečima, predstoji završetak privatizacije preduzeća u restrukturiranju, kao i poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, zadruga, sportskih i drugih udruženja.

Neophdono je, kako je dodala, sprovesti reformu javnih preduzeća, depolitozovati ih i dovesti stručne ljude na njihovo čelo.

Kalanović je ocenila da je neophodno da država nastavi i borbu protiv sive ekonomije kroz poreske olakšice i da jača inspekcijski nadzor.

Ona je kazala da bi trebalo smanjiti nelikvidnost u zemlji, tako što će biti skraćeni rokova plaćanja dospelih obaveza države prema preduzećima, što će se najpre uraditi na period od 60 dana.

Potrebno je, kako je dodala Kalanović, doneti zakon kojim će se organičiti rok za naplatu potraživanja. Takvim zakonom bi u naredne dve godine, prema njenim rečima, trebalo da taj rok bude ograničen na 30 dana.

Kalanović je predložila da veliki infrastrukturni projekti budu nastavljeni, kao i reforma javne uprave, što bi doprinelo da Srbija bude efikasnija i jeftinija država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: