Namirnice na Kosovu paprene

Nije svejedno - Kilogram iste sorte jabuka u Čačku 30 dinara, a u Subotici čak 100.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 27.09.2011.

11:34

Default images

Dok se cene voća i povrća na pijacama često drastično razlikuju, osnovne životne namirnice u trgovinama koštaju gotovo isto

Cene voća i povrća na pijacama znatno se razlikuju od grada do grada, a razlika ide i do 300 odsto.

Generalno, voće je najskuplje u Subotici, a najjeftinije u Beogradu, dok hleb, šećer, ulje i brašno najviše koštaju u Kosovskoj Mitrovici, ali razlika nije drastična, osim kod brašna. Cenu tih namirnica povećali su troškovi transporta, kao i blokada administrativnih prelaza. Vekna belog hleba, koji u ostalim gradovima ne prelazi cenu od 46 dinara, u Kosovskoj Mitrovici košta 50 dinara. Brašno je, međutim, za čak 30 dinara skuplje nego u Beogradu, pa kilogram košta 85 dinara. Najviše novca Mitrovčani izdvajaju i za ulje (do 26 dinara više nego u drugim gradovima), kao i za šećer - 130 dinara, što je u proseku deset dinara više nego drugde.

Transport i blokada

Kako objašnjava saradnik Privredne komore Srbije Branislav Gulan, ove namirnice su i inače bile blago skuplje na Kosovu i Metohiji, a dodatno im je povećala cenu aktuelna situacija sa blokadom srpske robe.

“Na teritoriji Kosmeta ima samo oko 100.000 hektara pšenice, što nikako nije dovoljno za potrebe stanovništva, pa pšenica i brašno stižu u velikim količinama iz Vojvodine, koja, na primer, ima isti broj stanovnika, a tri puta veće površine pod pšenicom. Naravno, robu poskupljuju i troškovi prevoza”, ističe Gulan.

Kako navodi, slično se dešava i sa uljem i šećerom.

“Kosovo je ranije imalo samo jednu šećeranu u Peći, ali ona je zatvorena još pre 15 godina, pa sav šećer stiže iz šećerana u ostalim delovima Srbije”, ističe Gulan.

Ekonomista Milan Kovačević smatra i da trgovci prodaju skuplje robu na Kosovu zbog rizika.

“Sigurno je da postoji više razloga za to što su ove namirnice skuplje na Kosovu, ali verujem i da naši trgovci uvećavaju cene svoje robe zbog faktora rizika, jer nisu sigurni da li će im roba bezbedno stići, da li će uspeti da je dovoljno brzo naplate i slično”, navodi Kovačević.
Što se tiče cena na pijacama, jabuke se, recimo, u Čačku mogu kupiti za 30 dinara po kilogramu, dok u Subotici za istu količinu i sortu treba izdvojiti čak i do sto dinara. Voće je generalno najjeftinije u Beogradu. Stručnjaci to objašnjavaju velikim brojem trgovinskih centara, koji se utrkuju sa niskim cenama.

“Možda na prvi pogled deluje besmisleno da su kruške i jabuke jeftinije u Beogradu nego u Valjevu, ali to je logično. Što je veći grad, to je i veće tržište, pa i bolja distribucija i veća konkurencija”, kaže Kovačević.

Beograđani mogu da se požale da jedu najskuplji sir, ali i da se pohvale da za najmanje novca dobijaju najviše banana, pomorandži, pečuraka...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: