U Srbiji najveće kamate u Evropi

Srbija ima najveće prosečne kamatne stope u Evropi, koja na investicione kredite privredi iznosi 7,89 odsto godišnje, dok su u evro-zoni 2,93 odsto.

Srbija

Izvor: Tanjug, Press

Sreda, 07.09.2011.

00:01

Default images

Prosečna kamata na stambene kredite stanovništvu iznosi 5,82 odsto godišnje, nasuprot 3,26 odsto u zemljama evro -zone.

Urednik časopisa Makroekonomske analize i trendovi Vladimir Vučković ocenio je da su faktori koji utiču na kamatnu stopu u Srbiji valutni rizik, koji se usled depresijacije dinara preliva u kreditni rizik i nedostatak dugoročnih izvora finansiranja.

Dodatni razlog zbog kojeg banke drže kamate na visokom nivou u Srbiji je i relativno visoka stopa nenaplativih potraživanja banaka od privrede, dodao je Vučković. On je naveo podatke iz jula ove godine, koji ukazuju na veliki pad lične potrošnje i prometa i to meren tekućim, a pogotovo u stalnim cenama, uz izrazito opadajuću tendenciju izvoza, dok uvoz ima blago rastuću tendenciju. Direktor portala Kamatica Dušan Uzelac objašnjava da ne treba zaboraviti ni visinu kamate koju banke nude građanima na štedne uloge. On kaže da je "bankama u Srbiji skupo da pozajme novac iz inostranstva zato što je rizik zemlje veći i zbog toga sa mnogo višom kamatnom stopom moraju da uvere građane da polože svoj novac kod njih na štednju".

"Kada banke daju nekome na štednju pet odsto, ne mogu nekom drugom da daju kredit za tri odsto, i to je najprostija računica koja postoji. Jednostavno, banke ljude dele na dve kategorije - oni koji imaju i oni koji nemaju novac. One koji imaju moraju da ubede da daju novac banci, a one druge ubeđuju da uzmu te pare", objašnjava Uzelac.

On ističe i da čitav niz negativnih činjenica poskupljuje kredite kod nas.

"Nestabilnost sistema, nepouzdanost države, neefikasnost funkcionisanja institucija čine jako lošu sveukupnu sliku. Pošto su banke različito organizovane, najbolje prolaze one koje se finansiraju iz inostranstva. Te banke, recimo, nekom Englezu ili Francuzu plate jedan odsto na štednju, a onda taj isti novac prodaju svojoj filijali u Srbiji, koja će ga iskoristiti da nekome da kredit sa kamatom od pet odsto", objašnjava Uzelac.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić navodi da bi i naša zemlja imala niske kamate da joj je i inflacija dva odsto, kao u EU.

"Međutim, kod nas je inflacija 10 odsto, što znači da bi kamatna stopa trebalo da je pet puta veća. Zašto se ne pominje da su izdvajanja za obaveznu rezervu čak 30 odsto", kaže Dugalić i dodaje da bi bolje bilo da je „pošteno navedeno da je inflacija osnovni faktor prema kojem se određuje kamatna stopa".

Veroljub Dugalić tvrdi da su čiste gluposti ocene da je dodatan razlog što banke drže visoke kamate u Srbiji relativno visoka stopa nenaplativih potraživanja od privrede. "Te kamatne stope bile su visoke i pre sedam godina, kada nenaplativost nije bila ovolika. To jeste jedan od problema, ali svakako ne dominantan", kaže Dugalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: