Srbija

Utorak, 05.07.2011.

09:13

Uskoro rudnik za vađenje jadarita

Ukoliko studija predizvodljivosti dokaže isplativost iskopavanja minerala jadarit, kompanija Rio Tinto planira da u okolini opštine Loznica otvori rudnik.

Izvor: Tanjug

Default images

Memorandum o razumevanju između ove britansko-australijske kompanije i opštine Loznica potpisan je juče, a on treba da posluži kao osnova za komercijalnu eksploataciju retkog minerala nazvanog jadarit, koji je otkriven u dolinik reke Jadar u lozničkom kraju.

Izvršni direktor britansko-austrijske firme u Srbiji Rio Sava, Nenad Grubin rekao je da projekat sada ulazi u fazu izrade studije predizvodljivosti za koju je izdvojen iznos od 27 miliona dolara a, prema njegovom očekivanju, trajaće dve godine. Prema njegovim rečima, ako rezultat bude povoljan, projekat će ući u fazu izrade studije izvodljivosti, a zatim Kompanija može da donese odluku o otvaranju rudnika i mogućoj eksploataciji jadarita što bi, prema predviđanjima, moglo da se ostvari do 2016. godine.

U dosadašnje različite vrste geoloških istraživanja je uloženo 10 miliona dolara i do sada je izbušeno 75 istražnih bušotina, dok bi sličan posao u naredne dve godine trebalo da se obavi na još oko 50 mesta u dolini reke Jadar.

Predstoji i dosta posla na rudarskim, tenološkim i geološkim ispitivanjima materijala kao i na zaštiti životne sredine, a cilj studije predizvodljivosti je sagledavanje svih uticaja eventualnog razvoja buduće operacije.

Rio Tinto, odnosno Rio Sava se od samog početka predstavila kao društveno odgovorna kompanija - novčano je podržala arheološka istraživanja na lokalitetu Paulje kod Loznice, istakao je Petrović koji je visoko ocenio saradnju te firme sa lokalnom samoupravom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

19 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: